Jak zrobić smaczny alkohol domowym sposobem? Domowy alkohol możliwy do zrobienia tylko na spirytusie? Z czego najlepsza jest domowa nalewka? Jak zrobić miód pitny tak, aby był smacznym domowym alkoholem? Wino i piwo prosto z naszej kuchni? To możliwe! Tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące domowych alkoholi oraz dowiesz się jak w kuchennym zaciszu przygotować domowy alkohol.

Kapslownica, karafki, korki, gąsiory, szczotki do mycia balonów i butelek  – między innymi te akcesoria są niezbędne przy produkcji domowego alkoholu przy produkcji takich alkoholi jak piwo, nalewki, wino, miody pitne, bimber.

Czy grzane piwo jest lepsze od zimnego? Do przyrządzenie domowego piwa lepszy jest gotowy syrop słodowy czy drożdże? W zakładce Piwa znajdziesz informacje dotyczącego tego trunku  oraz sposobu jego przyrządzania w domu. 

Filtrowanie to jeden z procesów, któremu poddajemy naszą domową nalewkę. Wiesz jak to zrobić? Ile czasu w naszym barku może stać nasza domowa nalewka? Czy owoce do domowej nalewki lepiej pozbawić pestek?  Odpowiedzi na te pytania i nie tylko znajdziesz w zakładce Nalewki.
W zakładce Wina dowiesz się jak przyrządzić domowe wino, czy do domowego trunku pasują tylko winogrona oraz co jest najważniejszą częścią procesu produkcji wina. Domowa produkcji wina może wydać się pracochłonna jednak nie powinna być problemem dla początkującego winiarza.

Jednym z najstarszych alkoholi wytwarzanych w Polsce jest miód pitny. Trunek ten z łatwością można przyrządzić w domu. Zimą na rozgrzanie warto wypróbować go w formie grzanego miodu pitnego. Czy miód korzenny pitny ma intensywniejszy smak niż miód bez dodatków. Sprawdźcie informacje o miodach pitnych w zakładce Miody.

Przygotowanie domowych alkoholi z naszymi poradami będzie o wiele łatwiejsze i smaczne.

Jak zrobić grzane piwo?
p.ziemichod p.ziemichod | Szef Kuchni | Przepisów: 6, Artykułów: 98
Piwa

Jak zrobić grzane piwo?

Choć dziś nie wyobrażamy sobie piwa podanego inaczej niż na zimno, to aż do XVIII w. chmielowy nektar pity był tylko na ciepło lub gorąco. Zobacz, jak dziś zrobić piwnego grzańca.

Jak zrobić domowy absynt?
  • 1
p.ziemichod p.ziemichod | Szef Kuchni | Przepisów: 6, Artykułów: 98
Nalewki

Jak zrobić domowy absynt?

Wokoło absyntu narosło mnóstwo legend i nieprawdziwych historii. Ten niegdyś bardzo popularny trunek po latach prohibicji powraca do łask. Możemy zrobić go także w domowym zaciszu.

Jak zrobić grzany miód pitny?
p.ziemichod p.ziemichod | Szef Kuchni | Przepisów: 6, Artykułów: 98
Miody

Jak zrobić grzany miód pitny?

Zimą rozgrzeją nas nie tylko grzańce z wina i piwa. Jeśli w twojej domowej spiżarni znajduje się kilka butelek miodu pitnego z łatwością możesz przygotować z niego gorący trunek.

Jak zrobić domową żubrówkę?
  • 1
p.ziemichod p.ziemichod | Szef Kuchni | Przepisów: 6, Artykułów: 98
Nalewki

Jak zrobić domową żubrówkę?

Żubrówka to jeden z najlepszych produktów eksportowych naszego kraju zaraz obok Adama Małysza. Przy odrobinie wprawy możemy trunek ten przyrządzić w domowym zaciszu.

Owoce w winie
  • 1
jaNina jaNina | Złoty Ekspert | Przepisów: 1175, Artykułów: 39
Wina

Owoce w winie

Jeśli chcesz uatrakcyjnić swoje domowe wino dodaj owoce.

Aromatyzowanie wina
  • 7
jaNina jaNina | Złoty Ekspert | Przepisów: 1175, Artykułów: 39
Wina

Aromatyzowanie wina

Jeśli zrobisz wino niezbyt ciekawe w smaku - możesz nadać mu naturalnego aromatu.