Jak zrobić domowy cydr?
Jabłka to tani i dostępny przez cały rok surowiec na domowe przetwory. Warto spróbować zrobić z nich coś innego niż ciasto i kompot!
Jak zrobić smaczny alkohol domowym sposobem? Domowy alkohol możliwy do zrobienia tylko na spirytusie? Z czego najlepsza jest domowa nalewka? Jak zrobić miód pitny tak, aby był smacznym domowym alkoholem? Wino i piwo prosto z naszej kuchni? To możliwe! Tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczące domowych alkoholi oraz dowiesz się jak w kuchennym zaciszu przygotować domowy alkohol.
Kapslownica, karafki, korki, gąsiory, szczotki do mycia balonów i butelek – między innymi te akcesoria są niezbędne przy produkcji domowego alkoholu przy produkcji takich alkoholi jak piwo, nalewki, wino, miody pitne, bimber.
Czy grzane piwo jest lepsze od zimnego? Do przyrządzenie domowego piwa lepszy jest gotowy syrop słodowy czy drożdże? W zakładce Piwa znajdziesz informacje dotyczącego tego trunku oraz sposobu jego przyrządzania w domu.
Filtrowanie to jeden z procesów, któremu poddajemy naszą domową nalewkę. Wiesz jak to zrobić? Ile czasu w naszym barku może stać nasza domowa nalewka? Czy owoce do domowej nalewki lepiej pozbawić pestek? Odpowiedzi na te pytania i nie tylko znajdziesz w zakładce Nalewki.
W zakładce Wina dowiesz się jak przyrządzić domowe wino, czy do domowego trunku pasują tylko winogrona oraz co jest najważniejszą częścią procesu produkcji wina. Domowa produkcji wina może wydać się pracochłonna jednak nie powinna być problemem dla początkującego winiarza.
Jednym z najstarszych alkoholi wytwarzanych w Polsce jest miód pitny. Trunek ten z łatwością można przyrządzić w domu. Zimą na rozgrzanie warto wypróbować go w formie grzanego miodu pitnego. Czy miód korzenny pitny ma intensywniejszy smak niż miód bez dodatków. Sprawdźcie informacje o miodach pitnych w zakładce Miody.
Przygotowanie domowych alkoholi z naszymi poradami będzie o wiele łatwiejsze i smaczne.
Jabłka to tani i dostępny przez cały rok surowiec na domowe przetwory. Warto spróbować zrobić z nich coś innego niż ciasto i kompot!
Jesień i zmia to okres, w którym szczególnie chętnie sięgamy po ciepłe napoje, a zmarzniętych szczególnie dobrze rozgrzeje domowy grzaniec.
Sangria to doskonały napój z owoców i wina, który można pić nie tylko latem. Pyszną sangrie możemy przyrządzić także z użyciem domowego wina.
Podpiwek to niskoalkoholowy, orzeźwiający napój powstały z kawy zbożowej, która po odfermentowaniu zamienia się w smaczny musujący trunek. Podpiwek z łatwością przyrządzimy w domu.
Nalewkę podajemy w małych kieliszkach.
Domowe piwo może łatwo i błyskawicznie zrobić każdy. Dzięki gotowym syropom słodowym zaoszczędzimy nie tylko czas i energię, ale też pieniądze.
Gdy zimą brak świeżych winogron, morel, czy brzoskwiń warto rozejrzeć się za ich suszonymi odpowiednikami. Dają one wyśmienite i proste w zrobieniu wina.
Moje pierwsze wino domowe było katastrofą. Dziś, po prawie siedmiu latach wzlotów i upadków wiem co zrobić, by uniknąć kolejnych katastrof. Oto 5 podstawowych rad.
Co to właściwie są te nalewki?
Gdzie i jak długo powinno leżakować winko