

Grzyby
Przez lata odmawiano grzybom wartości odżywczych, podkreślając tylko walory smakowe....
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Przez lata odmawiano grzybom wartości odżywczych, podkreślając tylko walory smakowe....
Czarny bez można wykorzystać na wiele sposobów......
Nalewki mają spora moc, więc pija się je z umiarem, małymi kieliszkami.....
Moja własna, skromna opinia...
Jagód jałowca używa się zazwyczaj do potraw z kapusty, do dziczyzny i marynowania grzybów....
Burak to zdrowe warzywo. Czy to pod postacią barszczyku, jarzynki czy ćwikły korzystnie wpływa na organizm...
Jesienią czosnek jest najbardziej wartościowy, warto więc przyrządzać domowe leki uodporniające na infekcje...
W chłodnych porach roku warto zawsze mieć zapas suszonego imbiru.....
Jako uzupełnienie tekstu dodanego przez hgg :) czyli jak zrobić obiad czysto zdrowo i szybko :)
O żywieniu dorosłych wiemy sporo, sami też kombinujemy ze smakami, ale jak odżywić malucha, by nie był głodny i miał energię na naukę?