Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić sałatkę śledziową?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę śledziową?

Do przygotowania sałatki śledziowej potrzebujemy wymoczonych śledzi oraz wybranych, pokrojonych dodatków: jajek, ziemniaków, cebuli i pikli. Całość mieszamy z dodatkiem łyżki majonezu.

Jak zrobić sos żurawinowy?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos żurawinowy?

Suszona żurawina, woda, miód i przyprawy- tyle wystarczy by przygotować sos żurawinowy. Wykorzystamy go do wielu smacznych i wyszukanych dań.

Jak zrobić kluski z makiem?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić kluski z makiem?

Do przygotowania klusek z makiem potrzebujmy makaronu, maku, miodu, orzechów i suszonych owoców. Jest to jedno z tradycyjnych dań Bożonarodzeniowych.

Jak zrobić paszteciki?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić paszteciki?

Paszteciki przygotowujemy z ciasta francuskiego, drożdżowego lub kruchego, w które zawijamy ulubiony farsz i pieczemy w piekarniku do zrumienienia.

Jak przechowywać pierniki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak przechowywać pierniki?

Pierniki przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku: metalowej puszce, słoiku lub pojemniku na żywność. Dzięki temu będą się one nadawały do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Jak zrobić placki z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić placki z kalarepy?

Do wykonania placuszków warzywnych potrzebujemy mąkę, utartą kalarepę, natkę pietruszki, trochę cebuli, jajko i przyprawy. Są proste, niezwykle aromatyczne i chrupiące. Pycha!

Jak zrobić surówkę z kalarepy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić surówkę z kalarepy?

Kalarepa najzdrowsza jest jedzona na surowo. W połączeniu ze świeżą marchewką i jabłkiem daje pyszną, zdrową surówkę, która świetnie pasuje jako dodatek do mięsnego obiadu.

Jak zrobić sałatkę waldorf?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sałatkę waldorf?

Bazą dla sałatki waldorf jest drobno pokrojony świeży seler oraz surowe jabłko. Dodajemy do tego namoczone rodzynki, orzechy włoskie, sok z cytryny oraz sos zrobiony na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Całość łączymy z rukolą.

Jak zrobić kompot z czereśni?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić kompot z czereśni?

Owoce, cukier, słoik i woda – tyle wystarczy, aby przygotować prosty, słodki kompot z czereśni. Tak wykonany w spiżarni może przeleżeć nawet kilka lat.