Jak zrobić sałatkę śledziową?
Do przygotowania sałatki śledziowej potrzebujemy wymoczonych śledzi oraz wybranych, pokrojonych dodatków: jajek, ziemniaków, cebuli i pikli. Całość mieszamy z dodatkiem łyżki majonezu.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Do przygotowania sałatki śledziowej potrzebujemy wymoczonych śledzi oraz wybranych, pokrojonych dodatków: jajek, ziemniaków, cebuli i pikli. Całość mieszamy z dodatkiem łyżki majonezu.
Suszona żurawina, woda, miód i przyprawy- tyle wystarczy by przygotować sos żurawinowy. Wykorzystamy go do wielu smacznych i wyszukanych dań.
Do przygotowania klusek z makiem potrzebujmy makaronu, maku, miodu, orzechów i suszonych owoców. Jest to jedno z tradycyjnych dań Bożonarodzeniowych.
Paszteciki przygotowujemy z ciasta francuskiego, drożdżowego lub kruchego, w które zawijamy ulubiony farsz i pieczemy w piekarniku do zrumienienia.
Pierniki przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku: metalowej puszce, słoiku lub pojemniku na żywność. Dzięki temu będą się one nadawały do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
Czy wiesz, kiedy zbierać orzechy włoskie do suszenia? Nie czekaj do późnej jesieni - susz je w przewiewnym miejscu w lnianym woreczku aż do całkowitego pozbycia się wilgoci. Czy suszone orzechy trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku? Rozwiewamy wątpliwości!
Do wykonania placuszków warzywnych potrzebujemy mąkę, utartą kalarepę, natkę pietruszki, trochę cebuli, jajko i przyprawy. Są proste, niezwykle aromatyczne i chrupiące. Pycha!
Kalarepa najzdrowsza jest jedzona na surowo. W połączeniu ze świeżą marchewką i jabłkiem daje pyszną, zdrową surówkę, która świetnie pasuje jako dodatek do mięsnego obiadu.
Bazą dla sałatki waldorf jest drobno pokrojony świeży seler oraz surowe jabłko. Dodajemy do tego namoczone rodzynki, orzechy włoskie, sok z cytryny oraz sos zrobiony na bazie majonezu lub jogurtu naturalnego. Całość łączymy z rukolą.
Owoce, cukier, słoik i woda – tyle wystarczy, aby przygotować prosty, słodki kompot z czereśni. Tak wykonany w spiżarni może przeleżeć nawet kilka lat.