Jak ubić mleko kokosowe?
Mleko kokosowe ubija się po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Następnie gęstą część przekłada się do miski i miesza mikserem. Z gotowej masy można zrobić krem do tortu.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Mleko kokosowe ubija się po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Następnie gęstą część przekłada się do miski i miesza mikserem. Z gotowej masy można zrobić krem do tortu.
Flaki doprawia się głównie majerankiem i papryką w proszku. Lepszy smak dania uzyskuje się również dzięki dodatkowi marchewki, pora lub selera.
Smak rosołu, oprócz tradycyjnych przypraw, można wzbogacić poprzez dodatek trawy cytrynowej, imbiru, palonej cebuli lub chili.
Na oleju kokosowym możemy smażyć naleśniki, jajka, mięso oraz warzywa. Jest po części bezwonny, dlatego nie zmienia smaku potraw.
Twaróg można usmażyć na patelni a gdy zrobi się ciągnący – mamy smażony ser. Można go przygotować bez dodatków lub z przyprawami, np. pieprzem.
Przegrzebki to mięczaki należące do gatunku małży. Cenione są za swoje walory zdrowotne i kulinarne.
Strogonowa z wieprzowiny przygotujemy z szynki lub karkówki dusząc mięso z pozostałymi składnikami przez 40 minut w dużym garnku.
Mus jabłkowy przygotowujemy z pokrojonych jabłek z dodatkiem soku z cytryny i cynamonu. Dusimy w garnku do miękkości przez 15-20 minut. Jak długo można go przechowywać? Sprawdź!
Bezę wegańską przygotowujemy na bazie aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce. Miksujemy wraz z cukrem do uzyskania puszystej masy i pieczemy w temperaturze 65 stopni Celsjusza przez 2 godziny.
Najprostsze czekoladki robi się z roztopionej czekolady deserowej, śmietanki i masła. Z gotowej masy formuje się kulki i obtacza je w kakao lub wiórkach kokosowych.