Jak ugotować rybę na parze?
Gotowanie ryby na parze zajmuje od 15 do 20 minut w zależności od wielkości kawałków. Aby nie była mdła, wcześniej naciera się ją ziołami i przyprawami za wyjątkiem soli.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Gotowanie ryby na parze zajmuje od 15 do 20 minut w zależności od wielkości kawałków. Aby nie była mdła, wcześniej naciera się ją ziołami i przyprawami za wyjątkiem soli.
Lin posiada drobną łuskę, której nie trzeba skrobać. Jeśli jednak się uprzemy, można to zrobić przy pomocy skrobaczki lub noża.
Sarnina świetnie smakuje w formie steków, zraz, czy gulaszu.
Mięso z dzika przed przygotowaniem powinno skruszeć, czyli po wypatroszeniu przez kilka dni wiesza się go w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Orzechy włoskie obierzemy łatwo ze skórki jeśli wcześniej zalejemy je wrzątkiem lub uprażymy.
Imbir przed spożyciem należy obrać ze skórki.
Obrane orzechy włoskie najlepiej jest przechowywać w szklanym lub plastikowym pojemniku w temperaturze pokojowej. Można je także umieścić w lodówce, co sprawi, że dłużej będą zdatne do spożycia.
Do ryby najlepiej pasują surówki na bazie kapusty – surowej lub kiszonej. Można do niej podać także sałatkę z marchewki lub selera.
Surimi powstaje z mielonego mięsa ryb, jajek i mąki. Kolor uzyskuje się poprzez barwniki spożywcze.
Przy przeziębieniu lub grypie czosnek należy jeść na surowo, najlepiej wcześniej rozgnieciony. Dzięki temu substancje, działające jak antybiotyki, są skuteczniejsze i lepiej wspomagają organizm.