Pieczona beza wegańska, to idealna propozycja na deser dla osób na diecie lub tych borykających się z alergią na jajka. Przełożona dowolnym kremem idealnie smakuje na rodzinnych uroczystościach w gronie rodziny. Sprawdź, co sprawia, że jest gładka i puszysta!
Przepis na bezę wegańską
1. Przelej wodę z puszki po cieciorce ( solonej lub niesolonej) do większej miski, dodając winian potasu. Za pomocą trzepaczki lub miksera ubijaj całą masę do momentu, aż stanie się gładka i puszysta.
2. W międzyczasie dodaj do ubitej masy cukier puder lub drobniej zmielony cukier kryształ.
3. Podczas ubijania masy z cieciorki dodawaj cukier partiami, aby masa nie zbiła się. Kontynuuj do uzyskania sztywnej piany.
4. Do masy warto dodać odrobinę gumy ksantanowej, która zwiąże wszystkie składniki i pozwoli na formowanie się gęstej piany.
5. Tak przygotowaną bezę pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 65 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Ważne jest, aby przy ostudzaniu bezy otworzyć drzwi piekarnika i pozwolić wystygnąć jej w jego wnętrzu.
Porada
Chcąc wykorzystać bezę na dowolnej tarcie, warto pamiętać, aby rozprowadzić ją równomiernie przed pieczeniem po całej powierzchni, zakrywając brzegi kruchego ciasta.
Jak piec bezy?
Przepis na bezę wegańską
1. Przelej wodę z puszki po cieciorce ( solonej lub niesolonej) do większej miski, dodając winian potasu. Za pomocą trzepaczki lub miksera ubijaj całą masę do momentu, aż stanie się gładka i puszysta.
2. W międzyczasie dodaj do ubitej masy cukier puder lub drobniej zmielony cukier kryształ.
3. Podczas ubijania masy z cieciorki dodawaj cukier partiami, aby masa nie zbiła się. Kontynuuj do uzyskania sztywnej piany.
4. Do masy warto dodać odrobinę gumy ksantanowej, która zwiąże wszystkie składniki i pozwoli na formowanie się gęstej piany.
5. Tak przygotowaną bezę pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 65 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Ważne jest, aby przy ostudzaniu bezy otworzyć drzwi piekarnika i pozwolić wystygnąć jej w jego wnętrzu.
Porada
Chcąc wykorzystać bezę na dowolnej tarcie, warto pamiętać, aby rozprowadzić ją równomiernie przed pieczeniem po całej powierzchni, zakrywając brzegi kruchego ciasta.
Jak piec bezy?
- Wcześniej przygotowana masa bezy z ubitych białek z cukrem pudrem lub na bazie wody z cieciorki musi być ubita na sztywno przed formowaniem i pieczeniem.
- Bardzo ważnym czynnikiem, który odpowiada za powodzenie podczas produkcji i suszenia bez to wilgotność powietrza. Idealną porą są suche, bezdeszczowe dni, które nie wpłyną na teksturę całego wypieku.
- Bezy należy piec przez stosunkowo długi czas – od 2 do 2,5 godzin w zależności od temperatury – od 60 do 65 stopni Celsjusza. W ten sposób stopniowo masa urośnie, jednocześnie zapobiegając nadmiernemu pękaniu.
- Tort bezowy typu dacquoise lub inne ciasta na bazie bezy to kruche i delikatne wypieki, które wymagają ostrożnego krojenia.
- Przekładany najczęściej gęstym kremem na bazie mascarpone lub bitej śmietany z owocami, najlepiej dzielić za pomocą ząbkowanego noża, który zapobiegnie nadmiernemu kruszeniu się całego ciasta.
- Wystarczy zdecydowanym ruchem, jak przy używaniu piły do drewna, pokroić wybrany kawałek bezy. Tym samym ostrzem z powodzeniem przeniesiemy ciasto na talerz.