Jak zrobić bezę wegańską?

Bezę wegańską przygotowujemy na bazie aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce. Miksujemy wraz z cukrem do uzyskania puszystej masy i pieczemy w temperaturze 65 stopni Celsjusza przez 2 godziny.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić bezę wegańską?
fot. Fotolia
Pieczona beza wegańska, to idealna propozycja na deser dla osób na diecie lub tych borykających się z alergią na jajka. Przełożona dowolnym kremem idealnie smakuje na rodzinnych uroczystościach w gronie rodziny. Sprawdź, co sprawia, że jest gładka i puszysta!

Przepis na bezę wegańską

1. Przelej wodę z puszki po cieciorce ( solonej lub niesolonej) do większej miski, dodając winian potasu. Za pomocą trzepaczki lub miksera ubijaj całą masę do momentu, aż stanie się gładka i puszysta.

2. W międzyczasie dodaj do ubitej masy cukier puder lub drobniej zmielony cukier kryształ.

3. Podczas ubijania masy z cieciorki dodawaj cukier partiami, aby masa nie zbiła się. Kontynuuj do uzyskania sztywnej piany.

4. Do masy warto dodać odrobinę gumy ksantanowej, która zwiąże wszystkie składniki i pozwoli na formowanie się gęstej piany.

5. Tak przygotowaną bezę pieczemy w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 65 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Ważne jest, aby przy ostudzaniu bezy otworzyć drzwi piekarnika i pozwolić wystygnąć jej w jego wnętrzu.

Porada

Chcąc wykorzystać bezę na dowolnej tarcie, warto pamiętać, aby rozprowadzić ją równomiernie przed pieczeniem po całej powierzchni, zakrywając brzegi kruchego ciasta.

Jak piec bezy?
  • Wcześniej przygotowana masa bezy z ubitych białek z cukrem pudrem lub na bazie wody z cieciorki musi być ubita na sztywno przed formowaniem i pieczeniem.
  • Bardzo ważnym czynnikiem, który odpowiada za powodzenie podczas produkcji i suszenia bez to wilgotność powietrza. Idealną porą są suche, bezdeszczowe dni, które nie wpłyną na teksturę całego wypieku.
  • Bezy należy piec przez stosunkowo długi czas – od 2 do 2,5 godzin w zależności od temperatury – od 60 do 65 stopni Celsjusza. W ten sposób stopniowo masa urośnie, jednocześnie zapobiegając nadmiernemu pękaniu.
Jak pokroić tort bezowy?
  • Tort bezowy typu dacquoise lub inne ciasta na bazie bezy to kruche i delikatne wypieki, które wymagają ostrożnego krojenia.
  • Przekładany najczęściej gęstym kremem na bazie mascarpone lub bitej śmietany z owocami, najlepiej dzielić za pomocą ząbkowanego noża, który zapobiegnie nadmiernemu kruszeniu się całego ciasta.
  • Wystarczy zdecydowanym ruchem, jak przy używaniu piły do drewna, pokroić wybrany kawałek bezy. Tym samym ostrzem z powodzeniem przeniesiemy ciasto na talerz.