Co do frytek?
Frytki najczęściej podaje się z ketchupem. Można je również serwować z innymi sosami. Stanowią znakomity dodatek do tradycyjnego schabowego lub pieczonego kurczaka.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Frytki najczęściej podaje się z ketchupem. Można je również serwować z innymi sosami. Stanowią znakomity dodatek do tradycyjnego schabowego lub pieczonego kurczaka.
Polędwiczki wieprzowe pieczemy około 30 minut, czas ten wydłużamy jeśli kawałki mięsa są wyjątkowo duże. Dowiedz się też w czym piec polędwiczki wieprzowe i jak sprawdzić, czy są już gotowe.
Cielęcinę możemy przyrządzić na wiele sposobów. Wspaniale smakuje duszona w winie, pieczona z warzywami, czy smażona w formie bitek.
Szynkę do wędzenia należy odpowiednio zamarynować z dodatkiem soli peklowej. Na każdy kilogram mięsa musimy poświęcić 1 dzień marynowania.
Granat należy przepołowić i wyciągnąć z niego wszystkie pestki. Następnie miksujemy całość i przesiewamy przez sitko. Opcjonalnie dolewamy wodę.
Kotlety schabowe powinno smażyć się na smalcu. Wówczas będą idealnie wypieczone a ich smak będzie głębszy.
Mięso na hamburgery przygotowujemy najlepiej z wołowiny lub gotowego mięsa mielonego. Formujemy kotlety i smażymy na obu stronach na grillowej patelni.
Masło orzechowe, nalewka oraz rozmaite wypieki i dania główne. Orzechy włoskie posiadają szerokie zastosowanie w kuchni. Co dobrego z nich zrobić?
Jabłka piecze się w piekarniku w 190 st. C lub w kuchence mikrofalowej. Mogą być pieczone bez dodatków lub z nadzieniem.
Mule przygotowuje się najczęściej w białym winie i serwuje z dodatkiem makaronu. Ugotowane można również dodawać do sałatek lub przystawek.