Jak zawijać paszteciki?
Paszteciki możemy zawijać na różne sposoby: składając ciasto w trójkąty, prostokąty lub zwijając ciasto w roladę.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Paszteciki możemy zawijać na różne sposoby: składając ciasto w trójkąty, prostokąty lub zwijając ciasto w roladę.
Pieczarki nie są trwałe, w lodówce możemy przechowywać je zaledwie kilka dni.
Tort samochód robi się z przełożonych kremem i pociętych na trzy części biszkoptów. Całość dekoruje się lukrem plastycznym, tradycyjnym i okrągłymi ciastkami.
Cały schab pieczony w rękawie powinien w piekarniku spędzić ok. 1 godziny na każdy kilogram masy mięsa. Wówczas wychodzi idealnie soczysty i równomiernie upieczony.
Tradycyjna kaszanka zawiera 195 kcal w 100 g.
Kotlety schabowe przyprawiamy solą i pieprzem. Można posypać je także słodką papryką.
Wołowinę smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Solimy ją dopiero po przyrządzeniu.
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, są one pestkami.
Zakwas buraczany to skarbnica witamin i mikroelementów.
Grzyby suszone gotujemy przez 1-1,5 godziny, by były one miękkie i delikatne.