Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Ile piec skrzydełka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Ile piec skrzydełka?

Skrzydełka piecze się w piekarniku ok. 30 minut, w zależności od temperatury pieczenia. Na grillu czas ten jest krótszy nawet o połowę.

Co zrobić z mielonego?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co zrobić z mielonego?

Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, możemy z niego przygotować wile różnorodnych potraw. Kotlety, sosy, czy zapiekanki z jego dodatkiem będą bardzo sycące i pysznie.

Jak upiec indyka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec indyka?

Indyka pieczemy w całości lub wykorzystując jedynie jego kawałek. W trakcie obróbki cieplnej polewamy mięso wytwarzającym się sosem, dobrze jest też obłożyć je kawałkami masła.

Jak upiec paprykę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec paprykę?

Paprykę zapieka się z farszem w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Po ok. 40 minutach papryka jest upieczona. Warto ją serwować z ulubionym sosem.

Jak przechowywać oscypki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak przechowywać oscypki?

Oscypki należy przechowywać w suchym pomieszczeniu lub w lodówce owinięty w papier zamiast folii, żeby nie pojawiła się pleśń na powierzchni sera.

Jak zrobić pulpety w sosie?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić pulpety w sosie?

Klopsiki wrzuca się do sosu pomidorowego lub koperkowego i pomidorowym lub koperkowym i gotuje. Danie serwuje się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Jak zrobić kartacze?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić kartacze?

Kartacze robi się z ugotowanych i surowych ziemniaków, mąki, jajka i mięsa wołowego. Wyglądem przypominają pyzy i serwuje się je z okrasą