Jak zrobić barszcz ukraiński?
Barszcz ukraiński gotuje się ze startych buraków. Ważnym elementem są kawałki innych warzyw, w tym ziemniaków i fasoli. Zupę serwuje się z kwaśną śmietaną.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Barszcz ukraiński gotuje się ze startych buraków. Ważnym elementem są kawałki innych warzyw, w tym ziemniaków i fasoli. Zupę serwuje się z kwaśną śmietaną.
Najprostszy lukier robi się z cukru pudru, białka jaja i odrobiny soku z cytryny. Całość się miksuje do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jedne z najzdrowszych orzechów to brazylijskie, laskowe i makadamia. Zapobiegają m. in. chorobom serca i kontrolują poziom cholesterolu we krwi.
Na diecie warto spożywać produkty niskotłuszczowe, bogate w witaminy i minerały – warzywa, owoce, orzechy chude mięso oraz ryby bogate w kwasy omega-3 i 6. Na obiad wybierzmy łososia lub filet z kurczaka na parze lub delikatną zupę krem z zielonych warzyw.
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla placków ziemniaczanych. Chrupiące, mniej kaloryczne, pyszne – sprawdź jak zrobić smaczne placki z cukinii!
Klopsy przygotowuje się z dowolnego mięsa mielonego, które formuje się w kulki. Można je usmażyć lub poddusić w sosie pomidorowym lub koperkowym.
Karpia po żydowsku przygotowuje się z dodatkiem rodzynek, zalanego galaretą. Jest to bardzo efektowna potrawa.
Makówki przygotowujemy z bułek, mleka, maku, miodu i bakalii. Można powiedzieć, że są one uproszczoną wersją makowca.
Kajmak możemy przygotować z mleka i cukru lub zagotowanego w puszce mleka skondensowanego. Wystarczy włożyć ją do wody i gotować przez 2 godziny.
Karpia możemy upiec w całości lub w formie filetów, czy dzwonków. Cały pieczony będzie zdecydowanie dłużej niż pokrojony na kawałki.