Co zrobić z kokosa?
Kokos to idealny dodatek zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych. Przygotujemy z niego zupy, gęste sosy do makaronów, ciasta czy inne desery.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Kokos to idealny dodatek zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych. Przygotujemy z niego zupy, gęste sosy do makaronów, ciasta czy inne desery.
Do przygotowania ciasta na uszka wystarczy mąka, woda, olej i szczypta soli. Nadziewamy je farszem z suszonych grzybów lub kapusty kiszonej i grzybów, formujemy kształt przypominający ucho.
Do przygotowania piernika potrzebujemy mąki, jajek, miodu, sody oczyszczonej, powideł, masła, mleka i przypraw korzennych. Jest to proste w przygotowaniu ciasto o wspaniałym smaku i aromacie.
Śledzie na słodko przygotujemy z dodatkiem przecieru pomidorowego, rodzynek, cebuli, cukru oraz przypraw.
Sałatka z buraków może zawierać w sobie różnorodne składniki. Najważniejsze są w niej buraki- ugotowane lub upieczone, dodatkowo dodajemy też inne warzywa- ziemniaki, fasolę czy na przykład mix sałat.
Stek przygotujemy z kawałków pokrojonego mięsa lub ryby. Obsmażamy go na dość mocnym ogniu na patelni grillowej lub z niewielkim dodatkiem oleju.
Posiekane mięso, żółtko oraz dodatki: cebula, kapary lub marynowane grzybki. Wystarczy wymieszać te składniki, by cieszyć się pysznym tatarem.
Mleko kokosowe idealnie nadaje się do przygotowania zup, dań głównych, jak i ciast i deserów.
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie lub uprażyć. Następnie zalewa się ją gorącym mlekiem lub wodą i gotuje ok. 20 minut pod przykryciem.
Likier przygotowujemy na bazie wódki, spirytusu lub innego alkoholu. Wystarczy dokładnie wymieszać z wybraną bazą – mleczną lub owocową tworząc gęste lub klarowne mieszanki.