

Jak gotować amarantus?
Amarantus zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około 15 minut aż zmięknie. Tak przygotowany możemy wykorzystać do wielu potraw.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Amarantus zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około 15 minut aż zmięknie. Tak przygotowany możemy wykorzystać do wielu potraw.
Bób gotuje się od 10 do 20 minut. Dokładny czas uzależniony jest od tego, jak stare jest warzywo oraz czy jest ono świeże czy mrożone.
Kaloryczność bananów zależy od gatunku. Przykładowo banany właściwe (Musa) uważane są za jedne z bardziej kalorycznych owoców. Posiada on 95 kcal w 100 g samego miąższu.
Łososia piecze się około 20 minut w piekarniku. Czas ten może się wydłużać lub skracać w zależności od wielkości pieczonych kawałków, temperatury i wybranej techniki zapiekania.
Zapiekankę przygotowujemy z pokrojonych ziemniaków w cienkie plasterki z dodatkiem mięsa mielonego. Całość jest zapiekana w sosie pod startym serem w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Standardowy czas pieczenia dla 1 kg mięsa to ok. 50 minut. Długość pieczenia karkówki zależy jednak także od wielkości kawałka oraz temperatury. Zobacz, ile piec karkówkę aby była soczysta.
Kompot powstaje w wyniku gotowania owoców w wodzie. Często dodaje się do niego cukier oraz przyprawy. Czas gotowania jest uzależniony od rodzaju wybranych składników.
Kotlety, roladki i pieczenie – to trzy najpopularniejsze dania ze schabu. Są proste w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się zarówno na zwykły obiad, jak i na specjalne okazje.
Sos beszamelowy robi się z mąki, mleka, masła i gałki muszkatołowej. Cały proces przygotowania zajmuje mniej niż 10 minut. Taki sos można potem wykorzystać do lasagne lub zapiekanki.
Sos serowy przygotowujemy na bazie zasmażki z mąki i masła z dodatkiem pełnotłustego masła. Idealnie pasuje do nachos!