Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak usmażyć dorsza?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak usmażyć dorsza?

Dorsza przyprawiamy i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem rybę można pokroić w dzwonka lub filety, albo smażyć w całości. Czy dorsz musi być przed smażeniem panierowany? Zobacz!

Racuchy z jabłkami - przepis, który warto znać!
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Racuchy z jabłkami - przepis, który warto znać!

Racuchy z jabłkami robi się z mąki, drożdży, mleka, jajek i jabłek. Ciasto po wyrośnięciu dzieli się na małe placki i smaży na patelni na złoty kolor. Zobacz, ile kalorii mają racuchy jabłkowe i jak długo trzeba je smażyć.

Jak zrobić torty dla dzieci?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić torty dla dzieci?

Tort dla dziecka robi się na podstawie biszkoptu i kremu o ulubionym smaku. Najważniejsza jest tutaj dekoracja, która powinna być dostosowana do płci, wieku i zainteresowań dziecka.

Jak zrobić ciasto na gofry?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić ciasto na gofry?

Ciasto na gofry przygotujemy z puszystej masy z przesianej mąki, mleka i jajek. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzane blaty gofrownicy, aby były lekkie i chrupiące.

Gdzie kupić jarmuż?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Gdzie kupić jarmuż?

Jarmuż to warzywo dostępne w okresie jesienno-zimowym w sklepach spożywczych, dyskontach i hipermarketach. Bez problemu można je kupić także na straganach.

Jak przyrządzić jarmuż?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak przyrządzić jarmuż?

Przygotowanie jarmużu nie jest trudne. Wystarczy go umyć, pozbawić grubych łodyg, pociąć i obgotować w osolonej wodzie. Tak przygotowany krótko smażymy z ulubionymi dodatkami.

Co zrobić z awokado?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co zrobić z awokado?

Awokado to główny składnik guacamole, ostrego meksykańskiego sosu. Po za tym świetnie nadaje się do przygotowywania różnorodnych past, sałatek, koktajli oraz słodkich kremów.

Co to jest grasica?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co to jest grasica?

Grasica to gruczoł występujący w organizmach ssaków. W kuchni wykorzystywane są najczęściej grasice cielęce i jagnięce.