

Jak zrobić kleik ryżowy?
Kleik ryżowy to gęsta i kremowa papka przygotowana na bazie wody i odrobiny masła. Najlepsze proporcje to pół szklanki krótkoziarnistego, kleistego ryżu na szklankę wody.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Kleik ryżowy to gęsta i kremowa papka przygotowana na bazie wody i odrobiny masła. Najlepsze proporcje to pół szklanki krótkoziarnistego, kleistego ryżu na szklankę wody.
Zapiekane ziemniaki przygotowujemy w piekarniku w szklanym, żaroodpornym lub ceramicznym naczyniu. Pokrojone w plasterki lub talarki możemy zapiec pod sosem serowym w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Ciasto na pizzę robi się z mąki, drożdży i wody. W ten sposób można przygotować pizzę na cienkim lub grubym cieście, które uzyskuje się przez różne metody wyrabiania masy.
Zupa pomidorowa z rosołu przygotowana na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów króluje na polskich stołach. Wystarczy zagotować pomidory i wywar i cieszyć się smakiem domowej zupy.
Ryż na mleku najlepiej gotować w dużym garnku o nieprzywierającym dnie z ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon czy gałka muszkatołowa. Możemy go podawać z pieczonymi jabłkami, które świetnie przełamią słodycz ryżu.
Cukier karmelizuje się na patelni lub w garnku. Wystarczy go wsypać do naczynia i podgrzewać aż zmieni kolor na bursztynowy. W ten sposób można przygotować nie tylko sam karmel, ale i karmelizowane orzechy, warzywa i owoce!
Biała kiełbasa to nieodzowny składnik potraw świątecznych. Przygotujemy ją ze zmielonego mięsa różnego rodzaju wymieszanego z odpowiednimi przyprawami. Masę przekładamy do jelit i według uznania kiełbasę parzymy lub pieczemy.
Swojska kiełbasa to świetna alternatywa dla tych kupowanych w sklepie. Przygotowujemy je z różnych rodzajów zmielonych mięs i przypraw. Przygotowaną masą nadziewamy jelita lub wkładamy do słoików.
Mąka tortowa lub krupczatka – to najlepszy wybór, kiedy chcemy zrobić naleśniki. Jakie mąki jeszcze można wykorzystać o przygotowania naleśników? Czy można zrobić naleśniki z mąki żytniej albo gryczanej? Sprawdź!
Burrito robi się z pszennej tortilli, w którą zawija się farsz z mięsa mielonego, fasoli i innych dodatków. Całość można dodatkowo zapiec a następnie przekroić na pół i podać z łagodnym lub ostrym sosem.