

Jak zrobić kwas chlebowy?
Chleb żytni zalewamy wodą, odstawiamy, odcedzamy a następnie dodajemy rozrobione drożdże i cukier. Tylko tyle potrzeba, aby zrobić kwas chlebowy, który skutecznie gasi pragnienie.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Chleb żytni zalewamy wodą, odstawiamy, odcedzamy a następnie dodajemy rozrobione drożdże i cukier. Tylko tyle potrzeba, aby zrobić kwas chlebowy, który skutecznie gasi pragnienie.
Omlet to potrawa, której podstawą wykonania są jajka. Mieszamy je z różnorodnymi składnikami słodkimi lub wytrawnymi i smażymy na patelni nie mieszając, a jedynie podważając i składając na pół naszą potrawę.
Żeby dobrze ugotować ryż do sushi najpierw musimy go dobrze wymoczyć, a następnie gotujemy go w wodzie kilkanaście minut. Nie możne on być ani za twardy, ani za miękki.
Do przygotowania ciasta na tortille potrzebujemy tylko mąki, oleju, soli i gorącej wody. Prawidłowo przygotowane będą elastyczne i miękkie.
Ryż jaśminowy gotujemy właściwie tak samo jak pozostałe jego odmiany. Najpierw płuczemy go pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonej wodzie kilkanaście minut.
Podanie ryżu, zabarwionego na żółto zaskoczy naszych gości. Wystarczy tylko ugotować ziarna z curry, czy kurkumą i gotowe. Jeszcze tylko kolorowe warzywa i wyjątkowe dane gotowe.
Przygotowanie octu z jabłek jest naprawdę proste! Pokrój jabłka, zalej wodą, dodaj cukier i odstaw na kilka tygodni. Zobacz, o czym jeszcze musisz pamiętać!
Ziemniaki pieczone w piekarniku to świetny pomysł na ciepłą przystawkę, jak i dodatek do obiadu. Sprawdź, jak je przygotować, aby skórka była chrupiąca, a wnętrze miękkie!
Kilka składników, odrobina wyobraźni i gotowe. Drinki na Halloween – te alkoholowe, jak i w wersji virgin – są banalnie proste do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by zachwycić swoich gości przerażająco dobrymi napojami!
Fasolka po bretońsku to niezwykle smaczne danie jednogarnkowe, które idealnie rozgrzewa podczas jesiennych lub zimowych chłodów. Zobacz, jak i czym ją zagęścić, aby była jeszcze smaczniejsza!