

Jak zagęścić gulasz?
Gulasz powinien być dość gęsty, zawiesisty. Możemy uzyskać taki efekt na wiele sposobów: przygotowując zasmażkę z mąki i masła, dodając śmietanę lub zmiksowane warzywa.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Gulasz powinien być dość gęsty, zawiesisty. Możemy uzyskać taki efekt na wiele sposobów: przygotowując zasmażkę z mąki i masła, dodając śmietanę lub zmiksowane warzywa.
Ryż smażony to proste danie, bardzo popularne w krajach azjatyckich. Do jego przygotowania wystarczy ugotowany ryż, warzywa, przyprawy i jajka. Wszystkie składniki podsmażamy na patelni i przekładamy na talerze.
Lody czekoladowe są proste w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać ubitą śmietanę, jajka i roztopioną czekoladę, by stworzyć znakomity deser dla całej rodziny!
Przygotowanie ryżu z jabłkami zajmuje ok. 30 minut. Ryż gotuje się na wodzie lub mleku i miesza z uprażonymi jabłkami. Całość można zapiec w piekarniku, tworząc alternatywę dla tradycyjnych ciast.
Placki z jabłkami robi się z mąki, jajek, mleka i spulchniacza: drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Całość smaży się na patelni na złoty kolor - to naprawdę takie proste!
Fasolę mung zwaną też złotą, gotuje się podobnie jak pozostałe jej odmiany. Najpierw ją namaczamy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Jako że, jest ona mniejszych rozmiarów, czas jej gotowania jest krótszy niż jej większych kuzynek.
Aby usmażyć omlet potrzebna będzie masa jajeczna, masło i patelnia. Masę smaży się do momentu aż wierzch omletu się zetnie. Później składa się go na pół i dosmaża przez kolejne 2-3 minuty.
Grzanki czosnkowe przygotowuje się z pokrojonego w kostkę pieczywa i świeżego czosnku. Całość piecze się lub smaży do odpowiedniej chrupkości. Grzanki czosnkowe to świetny dodatek do zup oraz sałatek, w tym popularnego „cezara”.
Kąski z kurczaka są proste w przygotowaniu. Wystarczy pierś lub filet, panierka i sos. Każdy element można dowolnie modyfikować, tworząc tym samym wiele wersji jednego dania!
Do zrobienia sosu do makaronu potrzebujemy warzyw, różnego rodzaju mięs, bulionu oraz przypraw i naturalnych zagęszczaczy. Dzięki tym składnikom możemy przygotować różnorodne sosy według własnego upodobania.