Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić sos czosnkowy?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to jeden z najbardziej znanych dodatków do różnych potraw. Sprawdź, jak go przygotować, aby potrawy nabrały wyrazistego i ciekawego aromatu.

Jak zrobić zupę z dyni?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić zupę z dyni?

Dynia, wywar mięsny lub warzywny i przyprawy. Tyle potrzeba, by ugotować najprostszą zupę krem z dyni. Co zrobić, aby taka zupa zawsze wychodziła smaczna?

Jak zrobić żurek?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić żurek?

Żurek powstaje poprzez ugotowanie zakwasu żytniego z bulionem i dodatkami, takimi jak kiełbasa, cebula i czosnek. Całość doprawia się majerankiem i podaje z ugotowanym na twardo jajkiem.

Jak ugotować komosę ryżową?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak ugotować komosę ryżową?

Komosa ryżowa to składnik wielu diet, w tym bezglutenowej. Bogata w cenne witaminy i minerały jest dodatkiem do różnych potraw. Sprawdź, jak poprawnie ją ugotować, aby nie była gorzka!

Jak zawijać tortillę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zawijać tortillę?

Zawinięcie tortilli w taki sposób, aby się nie rozpadła nie jest trudne. Wystarczy kilka ruchów, by cieszyć się pysznym daniem. Istnieje wiele metod zawijania tortilli, które zależą od typu potrawy, jaką serwujemy.

Jak zrobić makaron?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić makaron?

Domowy makaron przygotowuje się łatwo, choć trzeba mu poświęcić nieco czasu. Z reguły robi się go na bazie wody, mąki i jajek, ale można znaleźć także wersje wege i bezglutenowe.

Jak zrobić ser do naleśników?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić ser do naleśników?

Naleśniki z serem to jedna z klasycznych potraw na słodko, którą kochają wszyscy. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni farsz. Można go przygotować z twarogu, mascarpone lub ricotty. Wystarczy wymieszać z dodatkami i gotowe!

Jak ugotować białą kiełbasę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak ugotować białą kiełbasę?

Mało osób wie, że białą kiełbasę gotuje się inaczej od zwykłej. Przede wszystkim należy ją parzyć w wodzie z przyprawami a nie gotować, by wydobyć pełnię jej smaku. Wówczas można ją wykorzystać na śniadanie lub dodać do zup – żurku lub białego barszczu!

Jak upiec chleb bezglutenowy?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec chleb bezglutenowy?

Chleb bezglutenowy przygotowuje się podobnie do tradycyjnego pieczywa. Jedyną różnicą jest wykorzystanie mąki bezglutenowej oraz większej ilości wody. Taki chleb smakuje znakomicie i mogą go jeść wszyscy – nie tylko osoby z alergią!