

Jak zrobić sos czosnkowy?
Sos czosnkowy to jeden z najbardziej znanych dodatków do różnych potraw. Sprawdź, jak go przygotować, aby potrawy nabrały wyrazistego i ciekawego aromatu.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Sos czosnkowy to jeden z najbardziej znanych dodatków do różnych potraw. Sprawdź, jak go przygotować, aby potrawy nabrały wyrazistego i ciekawego aromatu.
Dynia, wywar mięsny lub warzywny i przyprawy. Tyle potrzeba, by ugotować najprostszą zupę krem z dyni. Co zrobić, aby taka zupa zawsze wychodziła smaczna?
Żurek powstaje poprzez ugotowanie zakwasu żytniego z bulionem i dodatkami, takimi jak kiełbasa, cebula i czosnek. Całość doprawia się majerankiem i podaje z ugotowanym na twardo jajkiem.
Komosa ryżowa to składnik wielu diet, w tym bezglutenowej. Bogata w cenne witaminy i minerały jest dodatkiem do różnych potraw. Sprawdź, jak poprawnie ją ugotować, aby nie była gorzka!
Zawinięcie tortilli w taki sposób, aby się nie rozpadła nie jest trudne. Wystarczy kilka ruchów, by cieszyć się pysznym daniem. Istnieje wiele metod zawijania tortilli, które zależą od typu potrawy, jaką serwujemy.
Klasyczne pancakes to puszyste naleśniki, które wywodzą się z kuchni amerykańskiej. Przygotowuje się je na bazie roztopionego masła, dobrej jakości mąki oraz mleka.
Domowy makaron przygotowuje się łatwo, choć trzeba mu poświęcić nieco czasu. Z reguły robi się go na bazie wody, mąki i jajek, ale można znaleźć także wersje wege i bezglutenowe.
Naleśniki z serem to jedna z klasycznych potraw na słodko, którą kochają wszyscy. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni farsz. Można go przygotować z twarogu, mascarpone lub ricotty. Wystarczy wymieszać z dodatkami i gotowe!
Mało osób wie, że białą kiełbasę gotuje się inaczej od zwykłej. Przede wszystkim należy ją parzyć w wodzie z przyprawami a nie gotować, by wydobyć pełnię jej smaku. Wówczas można ją wykorzystać na śniadanie lub dodać do zup – żurku lub białego barszczu!
Chleb bezglutenowy przygotowuje się podobnie do tradycyjnego pieczywa. Jedyną różnicą jest wykorzystanie mąki bezglutenowej oraz większej ilości wody. Taki chleb smakuje znakomicie i mogą go jeść wszyscy – nie tylko osoby z alergią!