Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak zrobić domową terrinę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić domową terrinę?

Szukasz alternatywy dla pasztetu? W takim razie pokuś się o przygotowanie terriny. Wystarczy, że masę mięsną lub warzywną umieścisz w naczyniu zanurzonym w wodzie i całość wstawisz do piekarnika. Prawda, że proste?

Co zrobić z gruszek?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co zrobić z gruszek?

Gruszki w occie, syropie, łączone z łososiem lub serami. Bez wątpienia są to uniwersalne owoce, które można wykorzystać zarówno do przetworów i deserów, jak i do dań wytrawnych. Co można z nich przygotować?

Jak zrobić lody malinowe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić lody malinowe?

Lody malinowe domowej roboty przygotujesz z malin, cukru, śmietanki kremówki i wody. Zrobisz je z użyciem maszynki, ale poradzisz sobie także bez tego urządzenia.

Jak długo smażyć kurki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak długo smażyć kurki?

Kurki smażymy około 10 -15 minut, ważne, by wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię. Długie smażenie sprawia, że grzyby rozpadają się, wyglądają nieapetycznie, a przy tym mogą tracić część smaku.

Jak zrobić danie jednogarnkowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić danie jednogarnkowe?

Zastanawiasz się, jak przygotować zupę gulaszową, leczo lub bigos? Wszystkie te dania charakteryzuje jedno. Wszystkie składniki umieszcza się w jednym garnku i gotuje do momentu uzyskania gotowej potrawy. Tak, to takie proste!

Co przygotować z aronii?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co przygotować z aronii?

Dżem, sok, wino lub nalewka z aronii. To tylko przykład tego, w jaki sposób wykorzystać te owoce w swojej kuchni. Większość z tych przepisów można przygotować w mniej niż godzinę!