Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Co przygotować z mirabelek?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co przygotować z mirabelek?

Mirabelki to wyjątkowe owoce, które znakomicie sprawdzą się w kuchni! Znakomicie sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach, lecz można z nich także przygotować pyszne knedle!

Jak zrobić musakę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić musakę?

Uwielbiasz zapiekanki i grecką kuchnię? W takim razie połącz obie przyjemności w jedną i przyrządź pyszną musakę - zapiekankę z mięsa mielonego, bakłażanów i sosu beszamelowego. To wcale nie jest trudne!

Jak zrobić syrop z owoców?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić syrop z owoców?

Dodajemy go do herbaty, kremów, ciast oraz wykorzystujemy jako domowe lekarstwo. Syropy owocowe powoli wracają do łask, dlatego przekonaj się, jak zrobić je samodzielnie w domu a nie sięgać ciągle po te sklepowe!

Idealne powidła śliwkowe
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Idealne powidła śliwkowe

Sezon na śliwki w pełni, a trudno go sobie wyobrazić bez tradycyjnych powideł. Oprócz pieczenia ciast z ich dodatkiem oraz wykorzystywania tych owoców do knedli, warto pomyśleć o przygotowaniu z nich przetworów. Zobacz, jak zrobić powidła śliwkowe!

Jak zrobić domowe gołąbki?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić domowe gołąbki?

Są takie dania, które zna każdy. Nie sposób im się oprzeć. Wśród nich znajdują się tradycyjne polskie gołąbki na bazie kapusty z ryżowo-mięsnym farszem. Zobacz jak je przygotować w domu!

Co przygotować z pomidorów?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Co przygotować z pomidorów?

Bez wątpienia są kultowym, polskim warzywem. Niewiele jest osób, które unikają ich w każdej postaci. Dzięki uniwersalności, pomidory można wykorzystywać do potraw i przetworów. Zobacz, co dobrego można z nich przygotować!

Jak zrobić włoską carbonarę?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić włoską carbonarę?

Choć w internecie można znaleźć sporo przepisów na „a’la carbonarę”, ciężko jest trafić na coś, co faktycznie byłoby rzetelnym patentem na prawdziwą włoską pastę. Czas to zmienić - sprawdź jak przygotować to oryginalne danie rodem ze słonecznej Italii!

Jak zrobić bajaderki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić bajaderki?

W domu pętają się zeschnięte resztki ciast? A może w szafce zostały odkryte stare herbatniki? Jeśli tak, to nie wyrzucaj ich – możesz z nich zrobić pyszne bajaderki, które podbiją Twoje serce!

Jak zrobić krakersy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić krakersy?

Chrupiące, wytrawne, idealne jako przekąska albo element dań i deserów. Krakersy, bo to o nich mowa, to jedna z najczęstszych słonych przegryzek, po które sięgamy w ciągu dnia. Zobacz, jak je zrobić!