

Co przygotować z bakłażana?
Charakterystyczny dla kuchni arabskiej, bałkańskiej oraz gruzińskiej. Również w Polsce bakłażan zaczyna podbijać serca smakoszy. Co dobrego można z niego wyczarować?
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Charakterystyczny dla kuchni arabskiej, bałkańskiej oraz gruzińskiej. Również w Polsce bakłażan zaczyna podbijać serca smakoszy. Co dobrego można z niego wyczarować?
Jeżyny można wykorzystać do zrobienia nalewki lub soku. W pierwszym wypadku wystarczy owoce zalać spirytusem, w drugim – przetrzeć je na sitku.
Żurawinę można przerobić na pyszny sok, wino lub nalewkę. Można z niej również zrobić konfitury i sosy – idealne do mięs podawanych na zimno lub ciepło.
Sok żurawinowy otrzymuje się poprzez ugotowanie owoców w wodzie z dodatkiem cukru. Całość się odcedza i przelewa do butelek.
Barszcz zielony gotuje się na bazie wywaru mięsnego, do którego dodaje się szczaw. Zupę doprawia się solą i pieprzem.
Z wiśni możemy przygotować pyszne ciasta, desery, czy przetwory.
Są jednymi z najpopularniejszych owoców morza. Krewetki jemy coraz chętniej, najczęściej smażąc je na maśle z dodatkiem czosnku. Zobacz, co jeszcze dobrego można z nich wyczarować!
Jest jednym z najbardziej intrygujących stworzeń na świecie - potrafi się kamuflować, przecisnąć przez najmniejszą szparę i posiada wyjątkową inteligencję. Ośmiornica, bo to o niej mowa, coraz częściej gości na naszych stołach. Zobacz, jak prawidłowo ją przyrządzić!
Pieczenie ciast i przygotowywanie deserów samo w sobie sprawia wielką frajdę. Jeśli jednak Twoja artystyczna dusza domaga się, by zrobić coś kreatywnego i niebanalnego, rozpocznij przygodę z dekoracjami do deserów!
Smakowita, fantazyjnie udekorowana owocami tarta to deser pięknie prezentujący się o każdej porze dnia. Wiecie jak zrobić idealny spód i jakie owoce użyć do tego ciasta? Zapoznajcie się z przepisem i rozsmakujcie się na dobre!