Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Kumkwat, czy warto go jeść?
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Kumkwat, czy warto go jeść?

Kumkwat pochodzi z Chin. Ale uprawia się go także w Wietnamie, Japonii, Brazylii i Afryce. W Europie rosną w krajach śródziemnomorskich i nad Morzem Czarnym.

Już 20 marca dzień bez mięsa!
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Już 20 marca dzień bez mięsa!

Myśleliście kiedyś o tym, by zostać wegetarianinem? Jak by to było gdyby na świecie nie było mięsnych potraw? Czy człowiek mógłby sobie świetnie radzić bez białka z kurczaka, smacznego tłuszczyku z wędlin oraz soczystych sztuk sycącego mięsa?

Jaja - kulinarne metody
primavera primavera | Srebrny Ekspert | Przepisów: 67, Artykułów: 50
Kulinarne ABC

Jaja - kulinarne metody

Jaja są źródłem prawie wszystkich składników odżywczych. Dobrze uzupełniają i podnoszą wartość odżywczą wielu potraw.

Bulgur, zdrowa kasza w kuchni
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Bulgur, zdrowa kasza w kuchni

Kasz bulgur jest bardzo znana na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i tureckiej. Doskonale sprawdza się jako alternatywa kuskusu i ryżu. Jest też od nich dużo zdrowsza.

„Zdrowie ciała” ,czyli Rzeżucha
kloruś kloruś | Złoty Ekspert | Przepisów: 945, Artykułów: 17
Kulinarne ABC

„Zdrowie ciała” ,czyli Rzeżucha

Lubicie rzeżuchę? Ja bardzo! Mimo, że większości kojarzy się z Wielkanocą, ja wysiewam ją już od jesieni, właściwie przez całą zimę. Dzięki temu mam świeżą zieleninę do kanapek i pyszny, lekko ostry smak, zawsze pod ręką.

Kokos - cenny owoc
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Kokos - cenny owoc

Kokos, to bardzo dobry owoc, który może nam dać więcej witamin i wartości odrzywczych, niż sobie myślimy. Poczytajmy o jego właściwościach.