

Kumkwat, czy warto go jeść?
Kumkwat pochodzi z Chin. Ale uprawia się go także w Wietnamie, Japonii, Brazylii i Afryce. W Europie rosną w krajach śródziemnomorskich i nad Morzem Czarnym.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Kumkwat pochodzi z Chin. Ale uprawia się go także w Wietnamie, Japonii, Brazylii i Afryce. W Europie rosną w krajach śródziemnomorskich i nad Morzem Czarnym.
Myśleliście kiedyś o tym, by zostać wegetarianinem? Jak by to było gdyby na świecie nie było mięsnych potraw? Czy człowiek mógłby sobie świetnie radzić bez białka z kurczaka, smacznego tłuszczyku z wędlin oraz soczystych sztuk sycącego mięsa?
Jaja są źródłem prawie wszystkich składników odżywczych. Dobrze uzupełniają i podnoszą wartość odżywczą wielu potraw.
Persymona, inaczej kaki, zwana też bywa hurmą albo hebanowcem. Może mieć kolor pomarańczowy od jasnego, po ciemny albo żółtopomarańczowy.
Kasz bulgur jest bardzo znana na Bliskim Wschodzie, w kuchni arabskiej i tureckiej. Doskonale sprawdza się jako alternatywa kuskusu i ryżu. Jest też od nich dużo zdrowsza.
Komosa ryżowa to inaczej ryż peruwiański. To także pseudozboże, które wytwarza bogate w skrobie nasiona, ale zbożem jako takim nie jest. Nazywany bywa też "świętym zbożem Inków".
Imbir ma właściwości lecznicze za sprawą substancji żywicznych (gingerol, zinferon). Dzięki nim, ma on palący i gorzki smak.
Karambola, kształtem przypomina pięcioramienną gwiazdę o wydłużonym kształcie. Ma soczysty miąższ i słodko-kwaśny smak.
Lubicie rzeżuchę? Ja bardzo! Mimo, że większości kojarzy się z Wielkanocą, ja wysiewam ją już od jesieni, właściwie przez całą zimę. Dzięki temu mam świeżą zieleninę do kanapek i pyszny, lekko ostry smak, zawsze pod ręką.
Kokos, to bardzo dobry owoc, który może nam dać więcej witamin i wartości odrzywczych, niż sobie myślimy. Poczytajmy o jego właściwościach.