Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Kanapka - sprawdzona przekąska na każdą okazję
  • 1
primavera primavera | Srebrny Ekspert | Przepisów: 67, Artykułów: 50
Kulinarne ABC

Kanapka - sprawdzona przekąska na każdą okazję

Popularna kanapka to łatwy i szybki sposób nie tylko na codzienne śniadanie czy kolację; przede wszystkim sprawdzi się jako przekąska na spotkanie w gronie znajomych czy rodziny. Składników do wyboru jest naprawdę wiele - zainspirujcie się i twórzcie rozmaite kompozycje!

Wszystko o mleku
  • 1
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Wszystko o mleku

Mleko jest produktem płynnym, które zawiera bardzo dużo cennych składników. Wytwarzane przez gruczoły mleczne ssaków, zawiera w swoim składzie potrzebne witaminy. Można wyczarować z niego wiele pyszności.

Dlaczego warto jeść porzeczki?
  • 1
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Chociaż zasłużoną sławą cieszą się porzeczki czarne, to można jeść tez czerwone i białe. Są koplanią witamin i składników mineralnych!

Co warto wiedzieć o jabłkach?
  • 1
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Co warto wiedzieć o jabłkach?

Zawierają dużo witamin, są smaczne i pozytywnie wpływają na organizm. Dla dobrego zdrowia powinny być stałym składnikiem codziennej diety. Co charakteryzuje ich dobroczynne działanie?

Zastosowania soli
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Zastosowania soli

Podobnie jak ocet, sól ma wiele zastosowań - nie tylko podczas przygotowywania posiłków. Jak jeszcze można wykorzystać ją w kuchni, jednocześnie ułatwiając sobie życie i oszczędzając pieniądze?

Pomelo - cytrusowy gigant
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Pomelo - cytrusowy gigant

Zwane olbrzymią pomarańczą, pyszne, zdrowe, soczyste. Fantastyczny owoc, idealny dla osób dbających o linię. Dowiedz się, jakie właściwości ma pomelo i w jaki sposób wpływa na organizm.

Gotowanie na parze
  • 2
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Gotowanie na parze

To najzdrowszy sposób przygotowywania jedzenia, pozwalający na zachowanie maksimum składników i wartości odżywczych. Wielu z nas wykorzystuje tę metodę od lat, inni nigdy nie próbowali niczego przygotowanego w ten sposób. Sprawdźcie, dlaczego warto!

Alternatywa dla mięsa
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Alternatywa dla mięsa

Coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia mięsa. Jeżeli również zastanawiasz się nad zmianą sposobu żywienia, najpierw dowiedz się, jakimi produktami będziesz mógł je zastąpić.

Jagody goji - "czerwone diamenty" wśród owoców!
kloruś kloruś | Złoty Ekspert | Przepisów: 945, Artykułów: 17
Kulinarne ABC

Jagody goji - "czerwone diamenty" wśród owoców!

Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - jagody goji - znane są w Azji od tysięcy lat. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Dowiedzcie się więcej na temat tych małych, czerwonych owoców.

Farsze do krokietów
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Kulinarne ABC

Farsze do krokietów

Zaletą tego dania jest fakt, że może być ono przygotowane wcześniej, a zostać odgrzane później. Zastosowanie dowolnego farszu daje nam nieograniczone możliwości i pewność, że krokiety nigdy nam się nie znudzą!