Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Kotlety bez mięsa
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Kulinarne ABC

Kotlety bez mięsa

Dla niektórych wyrażenie "kotlet bez mięsa" brzmi jak "spaghetti bez makaronu", jednak warto wypróbować warzywną wersję tego popularnego dania. Garść inspiracji znajdziecie w artykule - polecam!

Ciekawostki na temat jajek
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Kulinarne ABC

Ciekawostki na temat jajek

To bardzo ważny element naszej codziennej kuchni. Używamy ich zarówno do słodkich jak i słonych potraw. Czas poznać kilka ciekawostek na ich temat.

Podróż szlakiem majonezu
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Podróż szlakiem majonezu

Kto z nas nie zna majonezu? Śmiem twierdzić, że nie ma takiej osoby. W moim artykule chciałabym Wam przybliżyć majonez i jego miejsce w kuchniach świata.

Masło w kuchni
  • 1
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Masło w kuchni

Jest chyba jednym z najczęściej używanych produktów kulinarnych. Jego zastosowanie jest wszechstronne. Kiedy w sklepach pełno produktów "podobnych" do oryginałów, warto wiedzieć, czym charakteryzuje się prawdziwe masło.

Tłuszcze i oleje
  • 1
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Tłuszcze i oleje

Każdego dnia korzystamy z różnego rodzaju tłuszczów - dodajemy je do potraw, smażymy na nich lub używamy ich do smarowania. Dowiedzcie się, czym charakteryzują się poszczególne z nich.

Serek topiony - nie tylko do kanapek
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Serek topiony - nie tylko do kanapek

Najczęściej kojarzony z kanapkami, ten popularny produkt można w ciekawy i kreatywny sposób wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Przeczytaj i sprawdź, ile ma zastosowań!

Kawa - fakty i mity
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Kawa - fakty i mity

Dla wielu osób jest synonimem początku dnia. Lubimy ten napój nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na właściwości. Przekonaj się, czy wszystko co wiesz na temat kawy jest prawdą?

Z czym podawać gorgonzolę?
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Z czym podawać gorgonzolę?

Ten włoski ser pleśniowy o charakterystycznym smaku i zapachu, jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jeżeli nigdy go nie próbowaliście, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Najpierw jednak przeczytajcie, z czym komponuje się najlepiej!