Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Dlaczego warto jeść pora?
  • 2
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Dlaczego warto jeść pora?

Spokrewniony z cebulą, podobnie jak ona, zawiera dużo witaminy C - zwłaszcza jego liście. Do tego jest warzywem łatwo dostępnym, tanim i zdrowym. To nie koniec jego zalet!

Ghee i jego właściwości
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Ghee i jego właściwości

Nie obawiajcie się tej nazwy - "ghee" to nic innego jak zapewne dobrze Wam znane klarowane masło. Jedną z jego charakterystycznych cech jest długa przydatność do spożycia. Poznajcie jego inne zalety.

Czy warto pić czarną herbatę?
  • 1
mysza75 mysza75 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 914, Artykułów: 77
Kulinarne ABC

Czy warto pić czarną herbatę?

Prawie każdy z nas wypija po kilka filiżanek czarnej herbaty dziennie. Czy sięgając po kolejny kubek tego naparu, zastawialiście się kiedyś jaki wpływ ma czarna herbata na organizm?

Szpinak - czy warto go jeść?
  • 1
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Szpinak - czy warto go jeść?

Warzywo to posiada bardzo wiele wartościowych składników. I wbrew często krążącej opinii - jest bardzo smaczne - wystarczy je tylko odpowiednio przygotować. Jeżeli ktoś jeszcze ma opory - warto się przełamać!

Jajka marynowane
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jajka marynowane

Masz ochotę na wyrazistą przekąskę? Zaostrz apetyt na główny posiłek i przyrządź idealne jajka marynowane! Koniecznie sprawdź nasze przepisy na ten wyśmienity przysmak. Zapraszamy!

Bawarka - co to takiego?
  • 1
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Bawarka - co to takiego?

Jedni ją uwielbiają, inni nie wyobrażają sobie jak można wymieszać herbatę z mlekiem. Najlepiej spróbować i wyrobić swoje własne zdanie na temat tego napoju.

Jakie wino wybrać?
  • 2
anulkadh anulkadh | Złoty Ekspert | Przepisów: 679, Artykułów: 62
Kulinarne ABC

Jakie wino wybrać?

Rynek win w Polsce jest dość szeroki, ale nasza wiedza w tym zakresie nadal pozostawia wiele do życzenia. Poniżej podaję kilka przydatnych informacji o tym jak i z czym łączyć konkretne rodzaje win.

Co z tym jogurtem?
  • 1
BĄBELEK85 BĄBELEK85 | Srebrny Ekspert | Przepisów: 186, Artykułów: 74
Kulinarne ABC

Co z tym jogurtem?

Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, zwłaszcza teraz, kiedy tak wiele osób decyduje się na zdrowy tryb życia. Dowiedzcie się, do jakich celów kulinarnych można go wykorzystać.