Nabiał to nazwa grupy produktów żywnościowych, w skład których wchodzą mleko i jego przetwory - sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki.
 
Jest niezbędnym składnikiem prawidłowej diety każdego człowieka, zawiera wapń – pierwiastek potrzebny do budowy kości i zębów. Obok mięsa, nabiał jest źródłem pełnowartościowego białka,  tłuszczy, soli mineralnych ( fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy A, B2, B12, D.

Mąka jest niezastąpiona w kuchni. Bez tego produktu nie mielibyśmy chleba, ciast, naleśników czy pierogów, racuchów, kopytek.
 
W kuchni z mąki przygotujemy pyszne dania nie tylko na obiad. Dania mącznepożywne i możemy nimi nakarmić całą rodzinę.  Z mąki i paru dodatkowych składników możemy wyczarować m.in. pyszne naleśniki ze szpinakiem, pyzy z mięsem, racuchy z jabłkami, pizzę z szynką i pieczarkami.

W Kąciku Babci Halinki poznacie rady na temat nabiału i dań mącznych. Dowiedz się jak uratować przypalone mleko, do jakich dań pasuje żółty ser, jak zrobić idealną jajecznicę oraz co potrzeba, aby zrobić idealne ciasto na pierogi.
Tofu
  • 3
Tit Tit | Srebrny Ekspert | Przepisów: 820, Artykułów: 286
Nabiał i dania mączne

Tofu

Jest to koagulat mleka sojowego, czyli coś w rodzaju twarogu z soi.

Jak neutralizować skrobię?
  • 1
admin admin | Złoty Ekspert | Przepisów: 680, Artykułów: 1844
Nabiał i dania mączne

Jak neutralizować skrobię?

Ile fasolaminy potrzeba by skutecznie neutralizować kalorie skrobiowe? Czym różnią się od siebie preparaty neutralizujące skrobię? Na co zwrócić uwagę przy wyborze neutralizatora?