Domowe nalewki to jeden z najpopularniejszych alkoholi przygotowywanych w domu. Nalewki najczęściej zawierają alkoholowe wyciągi z owoców, kwiatów, ziół lub mieszanych składników.

Polska słynie z produkcji nalewek. Zazwyczaj przygotowujemy w domowym zaciszu nalewki owocowe (słodki i wytrawne) np. malinówka, wiśniówka, jeżynówka, ratafia, ziołowe – np. listówka, nalewka miętowa, aptekarska. Korzenna np. imbirówka, kardamonka lub miodowa np. krupnik, miodówka.

Przyrządzając domową nalewkę najlepiej dodać do niej ratyfikowany spirytus, kupiony w sklepie. Do słodkiej nalewki najlepiej nadaje się spirytus o mocy 70 procent, do wytrawnej warto wybrać alkohol powyżej 60 procent.

Owoce, z których przygotowujemy nalewki powinny być dojrzałe, zdrowe, umyte i dobrze osuszone. Wszystkie listki i kawałki drewniane należy przebrać i wyrzucić. Jeśli naszą nalewkę przygotowujemy z ziół, roślin muszą one pochodzić z czystych, ekologicznych rejonów, bo do nalewki przejdą nie tylko zdrowe, ale też szkodliwe związki.

Jednym z najpopularniejszym sposobów przygotowania domowej nalewki jest poddanie jej procesowi maceracji czyli zalania składników alkoholem. Po zlaniu go, zasypujemy składniki trunku cukrem. Gdy cukier się rozpuści, odlewamy syrop i mieszamy go z uzyskanym wyciągiem alkoholowym, tzw. nalewem. Kolejnym sposobem przygotowania naszej domowej nalewki jest początkowe zasypanie owoców cukrem, a po zlaniu syropu zalanie ich alkoholem. Następnie uzyskany nalew mieszamy z syropem.

Nasze naczynie z przygotowaną nalewką stawiamy w ciepłym miejscu ale nie na słońcu, na parę tygodni lub dni w zależności od przepisu i wstrząsamy naczyniem co 2-3 dni.

Nalewka, którą będziemy się cieszyć musi być idealnie przezroczysta. W tym celu należy ją w trakcie przygotowywania kilkakrotnie przecedzić, używając do tego wielokrotnie złożonej gazy, ściereczki kuchennej lub papierowych filtrów do kawy.

Kiedy nasz domowy alkohol – nalewka zostanie przefiltrowany należy przelać ją do butelki najlepiej z ciemnego szkła i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne, ciemne miejsce, aby dojrzała. Nalewka będzie gotowa do spożycia po kilku miesiącach.
Jak zrobić domowy absynt?
  • 1
p.ziemichod p.ziemichod | Szef Kuchni | Przepisów: 6, Artykułów: 98
Nalewki

Jak zrobić domowy absynt?

Wokoło absyntu narosło mnóstwo legend i nieprawdziwych historii. Ten niegdyś bardzo popularny trunek po latach prohibicji powraca do łask. Możemy zrobić go także w domowym zaciszu.

Jak zrobić domową żubrówkę?
  • 1
p.ziemichod p.ziemichod | Szef Kuchni | Przepisów: 6, Artykułów: 98
Nalewki

Jak zrobić domową żubrówkę?

Żubrówka to jeden z najlepszych produktów eksportowych naszego kraju zaraz obok Adama Małysza. Przy odrobinie wprawy możemy trunek ten przyrządzić w domowym zaciszu.