Co zawiera gluten?
Gluten to białko roślinne, które znajduje się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Mąki z tych zbóż są powszechnie stosowane w produkcji żywności.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Gluten to białko roślinne, które znajduje się w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Mąki z tych zbóż są powszechnie stosowane w produkcji żywności.
Przy cukrzycy każdego typu zaleca się zrezygnowanie z potraw smażonych oraz uważny wybór owoców. Prawidłowa dieta powinna być dostosowana indywidualnie do danej osoby.
Na pizzy możemy umieścić różne rodzaje sera. Może to być mozzarella, ser żółty, pleśniowy, a także ser feta. Pamiętajmy by używać produktów dobrej jakości, wtedy nasza potrawa będzie pyszna.
Stek wołowy przyrządzamy na patelni grillowej, smażąc go kilka minut z obydwu stron w zależności od stopnia wysmażenia. Przyprawiamy go po zdjęciu z patelni.
Schab przygotowujemy w całości, marynujemy go w ulubionych przyprawach i pieczemy lub kroimy w plastry i smażymy albo dusimy.
Ziemniaki pieczemy w zależności od ich sposobu podania – w całości 25 – 60 minut, natomiast pokrojone w ćwiartki przez 30 do 40 minut. Ziemniaki z piekarnika to smaczny dodatek do obiadu lub danie samo w sobie. Zobacz, jak upiec je idealnie!
Risotto z kurczakiem powstaje poprzez duszenie ryżu z bulionem i dodatkami na patelni do momentu, aż całość zgęstnieje. Całość oprósza się parmezanem i odrobiną masła.
Domową chałwę przygotowuje się ze zmielonego sezamu lub słonecznika połączonego z miodem. Można ją wzbogacić orzechami lub innymi dodatkami.
Makaron łazanki robi się z mąki, jajka i wody. Całość się zagniata, wałkuje i wycina na drobne kwadraty. Łazanki można serwować z mięsem mielonym, kapustą kiszoną lub makiem.
Grzyby leśne lub pieczarki kroi się na mniejsze kawałki, wkłada do słoika i zalewa marynatą na bazie octu i przypraw. Po kilku dniach grzybki są gotowe.