Jak zrobić chałwę w domu?

Domową chałwę przygotowuje się ze zmielonego sezamu lub słonecznika połączonego z miodem. Można ją wzbogacić orzechami lub innymi dodatkami.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić chałwę w domu?
fot. Fotolia
Chałwa to słodki batonik powstały z dwóch składników: zmielonego ziarna i miodu. Można do jej produkcji wykorzystać zarówno sezam, jak i słonecznik. W obu wersjach smakuje znakomicie. Aby jej smak był jeszcze wyrazistszy, można do masy dodać pistacje, rodzynki i inne bakalie
 
Jak zrobić chałwę z włóknami?
 
Wersję podstawową chałwy robi się błyskawicznie. Wystarczy składniki zblendować na gładką masę. A co jeśli chcemy zrobić oryginalną chałwę z włóknami? Otóż wystarczy do niej dodać...watę cukrową!
  • Do zrobienia chałwy włóknistej będą potrzebne: sezam, miód (ok. 3 łyżek na 1 szklankę) i gotowa wata cukrowa (najlepiej bezsmakowa). 
  • Sezam prażymy na suchej patelni, co jakiś czas go mieszając. 
  • Gdy się lekko przyrumieni, wsypujemy go do misy blendera.
  • Dodajemy miód i całość miksujemy na gładką masę
  • Do masy dodajemy kawałkami watę cukrową (im mniejsze kawałki, tym drobniejsze włókna się wytworzą) i całość mieszamy łyżką.
  • Chałwę przekładamy do foremki a następnie wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
  • Gotowy batonik możemy zjeść lub wykorzystać do ciasta. Smacznego!
Ważne: Innym sposobem na zrobienie włókien w chałwie jest wykorzystanie domowego karmelu. Kiedy będzie lekko skrzepnięty, należy go powyciągać, aby zrobiły się nitki. To właśnie takie niteczki należy później dodać do chałwy.

Jak zrobić chałwę ze słonecznika?
 
Chałwę ze słonecznika przygotowuje się dokładnie tak samo jak tę z sezamu. Wyjątkiem jest tylko podstawowy składnik – używamy tutaj obranych nasion słonecznika. Cały proces przebiega tak samo. Również i tę wersję można wzbogacić bakaliami – wystarczy masę wymieszać z rodzynkami, żurawiną lub orzechami.