Chałwa to słodki batonik powstały z dwóch składników: zmielonego ziarna i miodu. Można do jej produkcji wykorzystać zarówno sezam, jak i słonecznik. W obu wersjach smakuje znakomicie. Aby jej smak był jeszcze wyrazistszy, można do masy dodać pistacje, rodzynki i inne bakalie.
Jak zrobić chałwę z włóknami?
Wersję podstawową chałwy robi się błyskawicznie. Wystarczy składniki zblendować na gładką masę. A co jeśli chcemy zrobić oryginalną chałwę z włóknami? Otóż wystarczy do niej dodać...watę cukrową!
- Do zrobienia chałwy włóknistej będą potrzebne: sezam, miód (ok. 3 łyżek na 1 szklankę) i gotowa wata cukrowa (najlepiej bezsmakowa).
- Sezam prażymy na suchej patelni, co jakiś czas go mieszając.
- Gdy się lekko przyrumieni, wsypujemy go do misy blendera.
- Dodajemy miód i całość miksujemy na gładką masę.
- Do masy dodajemy kawałkami watę cukrową (im mniejsze kawałki, tym drobniejsze włókna się wytworzą) i całość mieszamy łyżką.
- Chałwę przekładamy do foremki a następnie wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Gotowy batonik możemy zjeść lub wykorzystać do ciasta. Smacznego!
Jak zrobić chałwę ze słonecznika?
Chałwę ze słonecznika przygotowuje się dokładnie tak samo jak tę z sezamu. Wyjątkiem jest tylko podstawowy składnik – używamy tutaj obranych nasion słonecznika. Cały proces przebiega tak samo. Również i tę wersję można wzbogacić bakaliami – wystarczy masę wymieszać z rodzynkami, żurawiną lub orzechami.