redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Jak zrobić sos śmietanowy?
Sos śmietanowy przygotowuje się na bazie kwaśnej lub słodkiej śmietanki. Ta ostatnia jest wykorzystywana do sosów na ciepło, gdyż nie ulega rozwarstwieniu.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Sos śmietanowy przygotowuje się na bazie kwaśnej lub słodkiej śmietanki. Ta ostatnia jest wykorzystywana do sosów na ciepło, gdyż nie ulega rozwarstwieniu.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Surowe ciasto na pizzę można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem, oszczędzając w ten sposób połowę czasu. Pozwoli to na szybkie przygotowanie przekąski.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449We francuskich makaronikach łączą się smaki migdałów, cytryny, pistacji. Każdy, kto choć raz był w Paryżu, z pewnością wie, jak smakują francuskie makaroniki (Laduree), czyli tamtejsze bezy, przełożone słodkim nadzieniem.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Rosół wołowy gotuje się z kawałka wołowiny, warzyw i przypraw. Jest idealną potrawę na przeziębienie, która rozgrzeje bardzo szybko.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Jajecznicę z serem żółtym robi się z jajek i sera żółtego. Sprawdzi się zarówno miękka mozzarella, jak i twarda gouda. Do tak przygotowanego posiłku można dodać: szynkę, pomidory, szczypiorek czy cebulkę. Pyszne danie z pewnością ucieszy nawet niejadków.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Lody kokosowe można zrobić w domu, także w wersji wegańskiej. Wystarczy zagotować mleko kokosowe ze śmietaną, cukrem i wiórkami kokosowymi. Te domowe nie tylko lepiej smakują, ale są też o wiele zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Kandyzowane (inaczej karmelizowane) owoce to owoce moczone w cukrze rozpuszczonym w wodzie. Można dodawać je do ciast i deserów.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Łososia można usmażyć sauté, bez panierki, tylko po przyprawieniu. Filety z łososia równie smaczne są w panierce z mąki albo bułki tartej. Na ich przyrządzenie wystarczy 10 minut.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Chleb pełnoziarnisty piecze się z mąki nieoczyszczonej, na samodzielnie wyhodowanym zakwasie. Dzięki temu jest bardziej sycący od chleba białego i na dłużej zaspokaja głód oraz poprawia pracę jelit.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Kiełbasę polską przyrządza się z mięsa wieprzowego, które zostało drobno zmielone. Dodaje się do niego saletrę i przyprawy, a później miesza do uzyskania jednolitej masy. Domowe wędliny mają niepowtarzalny aromat, znacznie przewyższający zapach wędlin wytwarzanych przemysłowo.