Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak zrobić sos śmietanowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić sos śmietanowy?

Sos śmietanowy przygotowuje się na bazie kwaśnej lub słodkiej śmietanki. Ta ostatnia jest wykorzystywana do sosów na ciepło, gdyż nie ulega rozwarstwieniu.

Ciasto na pizzę - jak przechowywać?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Ciasto na pizzę - jak przechowywać?

Surowe ciasto na pizzę można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem, oszczędzając w ten sposób połowę czasu. Pozwoli to na szybkie przygotowanie przekąski.

Jak smakują francuskie makaroniki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak smakują francuskie makaroniki?

We francuskich makaronikach łączą się smaki migdałów, cytryny, pistacji. Każdy, kto choć raz był w Paryżu, z pewnością wie, jak smakują francuskie makaroniki (Laduree), czyli tamtejsze bezy, przełożone słodkim nadzieniem.

Jak ugotować rosół wołowy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak ugotować rosół wołowy?

Rosół wołowy gotuje się z kawałka wołowiny, warzyw i przypraw. Jest idealną potrawę na przeziębienie, która rozgrzeje bardzo szybko.

Jak zrobić jajecznicę z serem?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić jajecznicę z serem?

Jajecznicę z serem żółtym robi się z jajek i sera żółtego. Sprawdzi się zarówno miękka mozzarella, jak i twarda gouda. Do tak przygotowanego posiłku można dodać: szynkę, pomidory, szczypiorek czy cebulkę. Pyszne danie z pewnością ucieszy nawet niejadków.

Jak zrobić lody kokosowe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić lody kokosowe?

Lody kokosowe można zrobić w domu, także w wersji wegańskiej. Wystarczy zagotować mleko kokosowe ze śmietaną, cukrem i wiórkami kokosowymi. Te domowe nie tylko lepiej smakują, ale są też o wiele zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów.

Jak skarmelizować owoce?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak skarmelizować owoce?

Kandyzowane (inaczej karmelizowane) owoce to owoce moczone w cukrze rozpuszczonym w wodzie. Można dodawać je do ciast i deserów.

Jak smażyć łososia norweskiego?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak smażyć łososia norweskiego?

Łososia można usmażyć sauté, bez panierki, tylko po przyprawieniu. Filety z łososia równie smaczne są w panierce z mąki albo bułki tartej. Na ich przyrządzenie wystarczy 10 minut.

Jak upiec chleb pełnoziarnisty?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak upiec chleb pełnoziarnisty?

Chleb pełnoziarnisty piecze się z mąki nieoczyszczonej, na samodzielnie wyhodowanym zakwasie. Dzięki temu jest bardziej sycący od chleba białego i na dłużej zaspokaja głód oraz poprawia pracę jelit.

Jak zrobić kiełbasę polską?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić kiełbasę polską?

Kiełbasę polską przyrządza się z mięsa wieprzowego, które zostało drobno zmielone. Dodaje się do niego saletrę i przyprawy, a później miesza do uzyskania jednolitej masy. Domowe wędliny mają niepowtarzalny aromat, znacznie przewyższający zapach wędlin wytwarzanych przemysłowo.