Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak zrobić naleśniki na słodko?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić naleśniki na słodko?

Ciasto naleśnikowe doskonale nadaje się jako baza do potraw zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji słodkiej można przełożyć je chociażby dżemem, kremem czekoladowym albo twarożkiem homogenizowanym z owocami.

Skrzydełka jak z KFC
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Skrzydełka jak z KFC

Sekretem pikantnych skrzydełek jest zamoczenie ich w cieście naleśnikowym a następnie usmażenie w głębokim tłuszczu. Do ciasta warto dodać chilli oraz pieprz cayenne.

Jaka mąka do pierogów?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jaka mąka do pierogów?

Idealne ciasto na pierogi powstaje na bazie mąki poznańskiej lub orkiszowej. Te dwie mąki gwarantują, że ciasto nie będzie się rozpadać w trakcie gotowania.

Jak zrobić zrazy?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić zrazy?

Zrazy robi się z mięsa wołowego lub wieprzowego. Roladki najpierw się obsmaża a następnie gotuje do momentu wytworzenia się sosu.

Jak upiec udka z kurczaka?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec udka z kurczaka?

Udka z kurczaka piecze się w piekarniku w 180 st. C. Aby miały rumianą skórkę, należy piec je bez przykrycia przez ostatnie 15 minut. Tak przygotowane serwuje się z ziemniakami i surówką.

Jak lepić pierogi?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak lepić pierogi?

Pierogi zalepia się poprzez złożenie ciasta na pół i sklejenie brzegów. Można na końcu uformować falbankę, ząbki lub inny wzór.

Z czym pić malibu?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Z czym pić malibu?

Malibu można serwować samodzielnie lub wymieszać z mlekiem, sokiem owocowym lub napojem gazowanym. Do takich drinków warto dodać lód.

Jak zrobić masło?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić masło?

Masło powstaje poprzez ubicie tłustej śmietany. Można do tego celu wykorzystać zarówno śmietany kwaśne, jak i słodkie. Ważne, aby miały wysoką zawartość tłuszczu, czyli min. 30%.

Jak upiec szynkę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec szynkę?

Szynkę piecze się w rękawie lub brytfannie przez godzinę na każdy kilogram mięsa. Wcześniej należy ją zamarynować lub zapeklować.

Jak upiec schab?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec schab?

Schab robi się w całości, w kawałkach, z nadzieniem lub bez. Należy go wcześniej zamarynować. Mięso zapieka się w 180 st. C przez 60 min na każdy kilogram mięsa.