

Jak jeść marakuję?
Marakuję je się na surowo przy pomocy łyżeczki. Można ją także dodać do deserów, lodów lub ciast na zimno.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Marakuję je się na surowo przy pomocy łyżeczki. Można ją także dodać do deserów, lodów lub ciast na zimno.
Gęś piecze się z nadzieniem przez 1,5 do 3 godzin w ok. 180 st. C. Czas ten zależy od jej wielkości. Ważne, aby przed włożeniem do piekarnika natrzeć ją przyprawami, w tym solą i majerankiem.
Jesień to czas, w którym z owoców królują jabłka. Dodajemy je do szarlotek, grzańców i dań głównych. Warto je także wykorzystać do zrobienia pysznego cydru. Jak to zrobić?
Cytrynówkę robi się ze skórek cytryny zalanych wybranym alkoholem. Po dwóch dniach nalewka cytrynowa jest gotowa do spożycia.
Pierogi z mięsem robi się na bazie ciasta pierogowego oraz farszu. Nadzienie do pierogów powstaje poprzez zmielenie ugotowanego mięsa i wymieszania go z przyprawami.
Gołąbki to potrawa, którą można mrozić. Najlepiej najpierw je obgotować i ewentualnie zanurzyć w sosie. Przed włożeniem do zamrażalnika należy owinąć każdą sztukę w folię aluminiową i gotowe.
Sprawienie flądry przed smażeniem polega na ściągnięciu z niej skóry, pozbawieniu wnętrzności i wyfiletowaniu. Flądra ma ostre łuski, które mogą kaleczyć dłonie, dlatego najlepiej robić to w rękawiczkach ochronnych.
Makaron najwygodniej odcedzać używając durszlaka. Jeżeli go nie posiadasz, możesz użyć talerza, pokrywki, łyżki do spaghetti, szczypców do potraw lub dwóch widelców.
Cebulę do rosołu najlepiej opalić w piekarniku. Innym sposobem jest umieszczenie jej na palniku kuchenki lub na patelni. Dodatek opalonej cebuli powoduje, że rosół nabiera głębokiego, esencjonalnego smaku i aromatu.
Podsmażone ziemniaki najlepiej przygotować na patelni. Jeżeli zostaną wcześniej lekko obgotowane, w trakcie smażenia utworzy się na nich pyszna i chrupiąca skórka.