Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak jeść marakuję?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak jeść marakuję?

Marakuję je się na surowo przy pomocy łyżeczki. Można ją także dodać do deserów, lodów lub ciast na zimno.

Jak upiec gęś?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak upiec gęś?

Gęś piecze się z nadzieniem przez 1,5 do 3 godzin w ok. 180 st. C. Czas ten zależy od jej wielkości. Ważne, aby przed włożeniem do piekarnika natrzeć ją przyprawami, w tym solą i majerankiem.

Jak zrobić cydr? - Infografika
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić cydr? - Infografika

Jesień to czas, w którym z owoców królują jabłka. Dodajemy je do szarlotek, grzańców i dań głównych. Warto je także wykorzystać do zrobienia pysznego cydru. Jak to zrobić?

Jak zrobić cytrynówkę?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić cytrynówkę?

Cytrynówkę robi się ze skórek cytryny zalanych wybranym alkoholem. Po dwóch dniach nalewka cytrynowa jest gotowa do spożycia.

Jak zrobić pierogi z mięsem?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Pierogi z mięsem robi się na bazie ciasta pierogowego oraz farszu. Nadzienie do pierogów powstaje poprzez zmielenie ugotowanego mięsa i wymieszania go z przyprawami.

Jak mrozić gołąbki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak mrozić gołąbki?

Gołąbki to potrawa, którą można mrozić. Najlepiej najpierw je obgotować i ewentualnie zanurzyć w sosie. Przed włożeniem do zamrażalnika należy owinąć każdą sztukę w folię aluminiową i gotowe.

Jak oczyścić flądrę do smażenia?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak oczyścić flądrę do smażenia?

Sprawienie flądry przed smażeniem polega na ściągnięciu z niej skóry, pozbawieniu wnętrzności i wyfiletowaniu. Flądra ma ostre łuski, które mogą kaleczyć dłonie, dlatego najlepiej robić to w rękawiczkach ochronnych.

Jak odcedzić makaron?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak odcedzić makaron?

Makaron najwygodniej odcedzać używając durszlaka. Jeżeli go nie posiadasz, możesz użyć talerza, pokrywki, łyżki do spaghetti, szczypców do potraw lub dwóch widelców.

Jak opalić cebulę do rosołu?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak opalić cebulę do rosołu?

Cebulę do rosołu najlepiej opalić w piekarniku. Innym sposobem jest umieszczenie jej na palniku kuchenki lub na patelni. Dodatek opalonej cebuli powoduje, że rosół nabiera głębokiego, esencjonalnego smaku i aromatu.

Jak podsmażyć ziemniaki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak podsmażyć ziemniaki?

Podsmażone ziemniaki najlepiej przygotować na patelni. Jeżeli zostaną wcześniej lekko obgotowane, w trakcie smażenia utworzy się na nich pyszna i chrupiąca skórka.