redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Jak zrobić orzechy w karmelu?
Karmelizować można orzechy włoskie, ziemne, laskowe, a nawet nerkowce. Wystarczy cukier, odrobina tłuszczu i wody.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Karmelizować można orzechy włoskie, ziemne, laskowe, a nawet nerkowce. Wystarczy cukier, odrobina tłuszczu i wody.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Fasola jest dobra dla osób chcących schudnąć i poprawić swoją sylwetkę. Gotowana fasola jaś ma delikatny, łagodny smak dlatego warto ją doprawić przyprawami i ziołami.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Młode szparagi gotuje się po usunięciu stwardniałych końcówek przez kilka minut we wrzątku. Można owijać je plastrami szynki bądź polać kremowym sosem.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Ryż gotowany w parowarze jest zdrowym dodatkiem do ryby lub kurczaka, które również można ugotować na parze. Nie wymaga to dodatku tłuszczu ani dużych ilości soli.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Warto zacząć naukę wypieku pieczywa od chlebów pszennych na drożdżach bądź zakwasie. Nie ma potrzeby używania spulchniaczy do mąki ani konserwantów.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Szparagi są smacznym dodatkiem warzywnym do sadzonego jajka i młodych ziemniaków. Można je przygotować na patelni z dodatkiem czosnku i masła.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Ciemny sos do gulaszu przygotowuje się ma bazie mięsa, cebuli, dodatku suszonych grzybów, zagotowanej wody oraz kostek mięsnych. Do zagęszczenia sosu można użyć zawiesiny mąki w zimnej wodzie, ale lepiej sos zredukować czyli odparować.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Usmażone wcześniej i nafaszerowane naleśniki smakują wspaniale zapieczone w naczyniu żaroodpornym. Przykrywa się je folią aluminiową lub posypuje tartym serem, a w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę w piekarniku.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Pieczenie chleba w automacie jest bardzo proste: wystarczy przygotować drożdże, sól, wodę bądź mleko, mąkę i ulubione dodatki. Wsyp je do maszyny i włącz odpowiedni program.
redakcja
| Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3449Do fasolki szparagowej w słoikach dodaje się jedynie sól, cukier i wodę. W zimie możesz ją jeść z bułką tartą.