

Jak usmażyć makaron?
Pod koniec smażenia makaronu z warzywami na patelnię wlewa się doprawione jajka, miesza, posypuje serem i błyskawiczne danie główne jest gotowe.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Pod koniec smażenia makaronu z warzywami na patelnię wlewa się doprawione jajka, miesza, posypuje serem i błyskawiczne danie główne jest gotowe.
Do zrobienia gulaszu z kurczaka najlepiej użyć pokrojonych i podsmażonych przez kilka minut na oleju drobiowych piersi. Gulasz drobiowy dobrze komponuje się z warzywami, takimi jak marchewka, cebula, pieczarki, papryka, pomidory.
Do kopytek leniwych dodaje się mąkę, jajka, a także ser bądź ziemniaki i podaje się je na gorąco. Można jeść je od razu po ulepieniu oraz ugotowaniu lub podsmażyć z bułką tartą.
Szybki sos do pizzy zrobisz z pomidorów w puszce i przypraw: oregano, tymianku i świeżej bazylii i odrobiny oliwy. Domowy sos czosnkowy przygotuj z dodatkiem majonezu i ziół.
Alergicy lub weganie mogą przygotowywać naleśniki bez jaj bądź glutenu. Smak pozostanie ten sam, wystarczy zastąpić jajka np. papką z płatków owsianych.
Ryż do risotto najczęściej przygotowuje się ze specjalnej odmiany - arborio. Ważna jest szybkość dodawania płynnych składników do risotto, tj. wina i bulionu.
Ciasteczka przygotowuje się z mąki, masła lub margaryny roślinnej z dodatkiem aromatów i dodatków w postaci orzechów, kawałków czekolady oraz kremowego nadzienia.
Do wołowego gulaszu warzywnego najlepiej kupić karkówkę, udziec, goleń, pręgę lub łopatkę. Aby mięso było miękkie, należy dusić je dłużej niż inne rodzaje.
Tofu ma delikatny, ledwo wyczuwalny smak ziaren soi, który po odpowiedniej obróbce termicznej i zamarynowaniu zyskuje charakterystyczny smak. Z łatwością przejmuje aromaty potraw, których jest częścią.
Karkówkę przed pieczeniem marynujemy w ulubionych przyprawach i odstawiamy na kilkanaście godzin. Następnie wkładamy do piekarnika, po dwóch godzinach otrzymamy pyszne, rozpadające się w ustach soczyste mięso.