

Jak upiec bezę?
Beza powstaje z białek ubitych na sztywno z cukrem. Tak przygotowaną masę można zapiekać w formie dużego blatu, dobrego do tortów lub Pavlovy, lub małych ciastek.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Beza powstaje z białek ubitych na sztywno z cukrem. Tak przygotowaną masę można zapiekać w formie dużego blatu, dobrego do tortów lub Pavlovy, lub małych ciastek.
Kapuśniak przygotowuje się z kapusty, innych warzyw, mięsa i przypraw. Całość gotuje się do momentu aż kapusta zmięknie.
Jajka mają sporo zamienników między innymi siemię lniane, banan, nasiona chia, czy płatki owsiane.
Do przyrządzenia domowego tofu potrzebujemy jedynie ziaren soi, wody, soli i soku z cytryny. Do tego jeszcze odrobina cierpliwości i będziemy mogli się cieszyć domowym serkiem sojowym.
Koktajl przygotowujemy na bazie świeżych lub mrożonych owoców i warzyw z dodatkiem mleka lub jogurtu.
Karpatkę robi się z ciasta parzonego i masy budyniowej. Przygotowanie zajmuje około godziny. Całość można dodatkowo wzbogacić owocami i udekorować cukrem pudrem.
Sos słodko-kwaśny to połączenie brązowego cukru z wyraźnymi w smaku przyprawami, sosem sojowym i ketchupem. Doskonale nadaje się jako dip do nuggetsów czy dań chińskich.
Mięso pekluje się na mokro lub na sucho z użyciem soli i przypraw. Proces ten trwa zwykle od 8 do 20 dni.
Do przygotowania polewy czekoladowej wystarczy nam kakao, cukier puder, masło i gorąca woda. Gotową możemy polać wszelakie ciasta.
Zakwas na chleb powstaje z mąki wymieszanej z wodą. Całość odstawia się na kilka dni, w międzyczasie mieszankę „dokarmiając” świeżą porcją mąki.