

Odpowiednia dieta dla sportowca amatora
Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę ze sportem lub stawiasz pierwsze kroki w wybranej dyscyplinie, sprawdź jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się w Twoim koszyku podczas codziennych zakupów.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę ze sportem lub stawiasz pierwsze kroki w wybranej dyscyplinie, sprawdź jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się w Twoim koszyku podczas codziennych zakupów.
Ser żółty to produkt, który jest wykorzystywany w kuchni bardzo często. U mnie w domu, przede wszystkim do: kanapek, makaronu, zapiekanek, zup czy mięs. Warto dowiedzieć się o nim więcej, by gotowanie z serem w roli głównej było łatwiejsze.
W Polsce mamy coraz więcej biegaczy. Ten piękny sport przyciąga jak magnes. Biegacze zrzeszają się w kluby, organizują imprezy i celebrują każdą chwilę w butach do biegania. Jeżeli też biegasz i chcesz dowiedzieć się, co powinno lądować na Twoim talerzu, zerknij na nasz wpis.
Lato zbliża się do nas wielkimi krokami i coraz częściej spoglądamy w kierunku siłowni z tęsknoty za pięknym, umięśnionym i wytrenowanym ciałem. Sama trening nie wystarczy, dieta będzie najlepszym kompanem w drodze po zdrowe i smukłe ciało.
Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Karinę Falkiewicz, autorkę bloga Ekscentryczny Parowar. Jeśli tylko pojawia się taka okazja - odważnie próbuje nowych smaków. Gotowanie jest dla niej odskocznią od codziennych spraw. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!
Z czym kojarzy się kwaśny smak? W pierwszej chwili z cytryną, kiszonym ogórkiem lub cukierkami, które powodują grymas na twarzy.
Kationy sodu oraz potasu - tak od chemicznej strony można określić słony smak. Choć należy do tej grupy, która raczej potrafi zepsuć potrawę, niż ją ulepszyć, to nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Poznajmy prawdy i mity na temat słonego smaku.
Kawa, czarna herbata albo grejpfrut. A może - dość przewrotnie - gorzka czekolada? Takie odpowiedzi można usłyszeć, kiedy pada pytanie o gorzki smak. Co warto o nim wiedzieć?
Solenie i susznei warzyw oraz owoców jest łatwą i tanią metoda konserwacji żywności. Dzięki niej szybko poradzimy sobie z nadmiarem świeżych produktów i zachowamy je na przyszłość.
Latem i jesienią robimy pzretwory po to, by zimą móc cieszyć się smakiem owoców i warzyw. Jedną z metod utrwalania warzyw jest kiszenie.