Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Dlaczego warto jeść porzeczki?
  • 1
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Dlaczego warto jeść porzeczki?

Chociaż zasłużoną sławą cieszą się porzeczki czarne, to można jeść tez czerwone i białe. Są koplanią witamin i składników mineralnych!

Rzodkiew czarna, czyli czarna rzepa
  • 1
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Porady zdrowotne

Rzodkiew czarna, czyli czarna rzepa

Nazywana czasem czarną rzepą, należy do roślin o najcenniejszych właściwościach leczniczych. Dowiedz się, na co konkretnie pomaga i w jakiej formie możesz ją spożywać.

Co warto wiedzieć o jabłkach?
  • 1
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Co warto wiedzieć o jabłkach?

Zawierają dużo witamin, są smaczne i pozytywnie wpływają na organizm. Dla dobrego zdrowia powinny być stałym składnikiem codziennej diety. Co charakteryzuje ich dobroczynne działanie?

Dlaczego warto jeść śniadanie?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Wiadomości

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Kolejne spotkanie Akademii Smaku Bosch za nami. Tym razem poświęcone zostało śniadaniom, o których mówi się, że są najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Podczas wykładu dowiedzieliśmy się, czy rzeczywiście śniadanie powinno się jadać jak król.

Mięso z kangura - przysmak z Australii
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Smaczki

Mięso z kangura - przysmak z Australii

Mięso z kangura to rarytas o który raczej trudno, choć niewątpliwie warto go spróbować. W Australii ten gatunek mięsa jest równie popularny, jak w Europie wieprzowina.

Zastosowania soli
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Zastosowania soli

Podobnie jak ocet, sól ma wiele zastosowań - nie tylko podczas przygotowywania posiłków. Jak jeszcze można wykorzystać ją w kuchni, jednocześnie ułatwiając sobie życie i oszczędzając pieniądze?

Sposoby na zawsze świeże zioła
  • 1
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Przechowywanie produktów

Sposoby na zawsze świeże zioła

Zioła to jeden z najbardziej aromatycznych dodatków do potraw. Nie wszystkie sposoby utrwalania żywności zachowają ich walory smakowe i zapachowe. Dowiedz się, jak uniknąć sytuacji w której stwierdzisz, że Twoje zioła nie mają smaku lub zapachu.

Pomelo - cytrusowy gigant
meg-air meg-air | Złoty Ekspert | Przepisów: 19, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Pomelo - cytrusowy gigant

Zwane olbrzymią pomarańczą, pyszne, zdrowe, soczyste. Fantastyczny owoc, idealny dla osób dbających o linię. Dowiedz się, jakie właściwości ma pomelo i w jaki sposób wpływa na organizm.

Dieta pięciu przemian - dowiedz się o niej więcej!
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Dietetyka

Dieta pięciu przemian - dowiedz się o niej więcej!

Według chińskiej filozofii dysponujemy pięcioma smakami, które utożsamiane są z żywiołami. Ich symbole to drzewo, ziemia, metal, ogień i woda. Dieta, którą dziś opisujemy dotyka wschodniej kultury, jest przy tym skuteczna, smaczna i nie wymaga liczenia kalorii z kalkulatorem w ręku. Skuszeni? Zapraszamy do czytania.