

Co należy wiedzieć o glutaminianie sodu?
Glutaminian sodu obecny jest w prawie każdym produkcie spożywczym. Czy rzeczywiście należy się go bać?
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Glutaminian sodu obecny jest w prawie każdym produkcie spożywczym. Czy rzeczywiście należy się go bać?
Kiedy w sklepie weźmiemy do ręki opakowanie kostek rosołowych i przeanalizujemy ich skład, nasuwa się pytanie, co ten produkt ma wspólnego z produktem spożywczym?
Odpowiednio doprawiony i podany, pozwoli raz na zawsze zapomnieć o "przykrym wspomnieniu z dzieciństwa". Przedstawiam kilka propozycji posiłków, które dzięki dodaniu szpinaku będą smakować rewelacyjnie!
Nasiona chia, które możemy dostać także pod nazwą „szałwia argentyńska” to niedawne odkrycie zwolenników zdrowej żywności. Warto wspomnieć, że jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie wykorzystywali już Aztekowie.
Tajemniczo brzmiąca quinoa to komosa ryżowa, którą w naszych potrawach występuje częściej niż mogłoby się wydawać. Zupy, desery, drugie dania - wszędzie tam możemy ją dodać. Zlepek kilku liter tworzy ciekawą nazwę, której się boimy, bo brzmi zbyt orientalnie czy egzotycznie.
Czerstwienie rozpoczyna się już w momencie wyjęcia chleba z piekarnika. Czy jest jakaś możliwość, aby jak najdalej odsunąć w czasie moment kiedy chleb już nie będzie nadawał się do jedzenia?
W kuchni wykorzystuje się różne rodzaje ciast. Poznaj je i sprawdź, do jakiego typu wypieków i potraw możesz ich użyć!
Dowiedz się, jakie właściwości mają szparagi. Jak je wybierać i na co zwracać uwagę podczas gotowania, a zagoszczą na Twoim stole niejeden raz!
Gatunków oraz propozycji podania ryb jest tyle, że można zajadać się nimi przez cały rok! Dlaczego warto? Przeczytajcie!
Czy wiedzieliście, że popularne pomarańcze mogą dostarczyć bodźców wzrokowych i zapachowych, niekoniecznie w kuchni?