

Co zrobić z mleka kokosowego?
Mleko kokosowe idealnie nadaje się do przygotowania zup, dań głównych, jak i ciast i deserów.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Mleko kokosowe idealnie nadaje się do przygotowania zup, dań głównych, jak i ciast i deserów.
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy opłukać w zimnej wodzie lub uprażyć. Następnie zalewa się ją gorącym mlekiem lub wodą i gotuje ok. 20 minut pod przykryciem.
Likier przygotowujemy na bazie wódki, spirytusu lub innego alkoholu. Wystarczy dokładnie wymieszać z wybraną bazą – mleczną lub owocową tworząc gęste lub klarowne mieszanki.
Wigilia to czas, który zazwyczaj spędzamy w domu w gronie najbliższych. Sprzątanie, gotowanie, strojenie – to wszystko może człowieka wykończyć. Dlatego zaserwuj sobie i swoim bliskim nietypowe Boże Narodzenie i po prostu wyrwijcie się z domu!
Serek mascarpone to idealna baza do przygotowania zarówno smacznych deserów i ciast, jak i dań wytrawnych, w tym zup, tart czy mięs w kremowym sosie.
Krem budyniowy przygotowywany jest na bazie masła, cukru pudru, niesłodzonego budyniu oraz mleka. Do urozmaicenia smaku można dodać kakao lub naturalne aromaty.
Pierniki norymberskie przygotujemy z mąki, masła, cukru, jajek, kakao, mleka, przypraw korzennych bakalii oraz opłatków do pierników.
Do przygotowania lizaków z ciasta potrzebujemy ciasta murzynek, nutelli, czekolady oraz wykałaczek.
Do zrobienia ciastek reniferów potrzebujemy mąki, masła, cukru, jajka oraz dodatków do dekoracji.
Filet z kurczaka możemy zarówno usmażyć na patelni, udusić w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub ugotować w wodzie czy wywarze z dodatkiem ulubionych warzyw.