Bulion to podstawa smacznych i lekkich dań!

Klarowne zupy oraz gęste i pożywne chłodniki są pełne sezonowych i świeżych produktów. Brak czasu na przygotowanie aromatycznego wywaru też nie jest już przeszkodą. Marka Krakus przygotowała innowacyjny koncentrat bulionu warzywnego. Jego płynna forma zapewnia szybkość wykonania potrawy, a tradycyjna formuła – znany i lubiany smak. Wypróbuj do dań letnich, a z pewnością się przekonasz do wybornego smaku!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Bulion to podstawa smacznych i lekkich dań!
fot. Krakus
Ulubione dania w wiosennej odsłonie

Wiosną oraz latem lubimy sięgać bo lekkie i aromatyczne potrawy. Dlatego, mimo faktu, że na ulubioną zupę, chłodnik, pieczeń czy zapiekankę wciąż mamy ochotę, wiele osób rezygnuje z ich obecności na swoich stołach. Przecież także te potrawy mogą przybrać lżejszą formę. Wystarczy delikatna zmiana składników. Postawmy przede wszystkim na sezonowe, świeże warzywa oraz chude mięso lub ryby. Sam bulion także można zamienić na ten na bazie warzyw. W ten sposób stworzymy nasze ulubione dania w wiosennej odsłonie, np.: tradycyjny chłodnik czy klarowną, lekką zupę albo eleganckie risotto – wszystkie pełne świeżych, aromatycznych dodatków. Dodatek bulionu sprawi, że danie będzie aromatyczne niezwykle smaczne!

Gołąbki z bakłażanem
 
 NA 10 SZTUK:

·         150 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus
·         1 główka młodej kapusty
·         1 bakłażan
·         1 szklanka ryżu
·         1 czerwona cebula
·         2 ząbki czosnku
·         ½ szklanki pestek słonecznika
·         ½ łyżeczki płatków chilli
·         ½ łyżeczki kuminu
·         3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki + do podania
·         3 łyżki oleju do smażenia
·         sól, pieprz do smaku
·         opcjonalnie majeranek do pieczenia 

Krakus Gołąbki z bakłazanem
Materiały prasowe

W garnku zagotuj 1,5 litra wody, posól i wrzuć dokładnie wypłukany wcześniej ryż. Gotuj 12 minut i odcedź.
 
Bakłażana pokrój w grubą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, na dość mocnym ogniu i smaż bakłażana – aż lekko się zarumieni. Gotowego zdejmij z patelni, delikatnie odciśnij z tłuszczu. Następnie podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami. Chilli i kumin powinny się podgrzać – wtedy wydobywamy z nich najwięcej smaku. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika – podgrzej, aż lekko się zrumienią.
 
W misce wymieszaj ryż z warzywami, dodaj natkę, słonecznik, dopraw do smaku i wymieszaj dokładnie. Z kapusty zdejmij zewnętrzne liście. Wytnij głąb i włóż do gotującej się wody, wyciętym głąbem do dołu na 5 minut. Następnie odwróć na ok. minutę i wyjmij na sitko. Gdy ostygnie, delikatnie ściągnij liście.
 
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Koncentrat bulionu warzywnego Krakus (150 ml) rozrób w 100 ml gorącej wody. Na każdy liść daj 2 łyżki farszu, zawiń ciasno i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu posyp gołąbki świeżym majerankiem. Zalej przygotowanym bulionem, przykryj i zapiecz przez ok. 60 minut. Podaj posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym.
 
Tak przyrządzone danie z pewnością będzie się idealnie prezentować na wiosennym stole!