Jaki smak ma jarmuż?

  • 1

Jarmuż posiada gorzkawy smak. Można go jeść na surowo lub w formie smażonej, gotowanej lub pieczonej. Po obróbce jego smak traci na intensywności.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaki smak ma jarmuż?
fot. Fotolia
Jarmuż to popularna roślina, którą w sklepach można znaleźć głównie w sezonie zimowym. Stąd jego popularność – gdy w sklepach brakuje innych zielonych warzyw, jarmuż idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub lunchu. Jego specyficzny smak wzbogaca potrawy. Z kolei jego właściwości, w tym duża zawartość błonnika i witamin A i C, sprawiają, że skutecznie uzupełnimy niedobory w organizmie.

Jarmuż – smak i zastosowanie

Jarmuż posiada lekko gorzki smak. W przypadku niektórych odmian może wystąpić kwaskowatość, która doskonale wzbogaca smak potraw. Jak wykorzystać jarmuż?
  • Sałatki – jarmuż najlepiej jest spożywać na surowo. Wówczas możemy cieszyć się pełnią jego smaku i właściwości. Dlatego dobrze jest go dodać do sałatek, szczególnie tych z jajkiem, pomidorami lub innymi świeżymi warzywami.
  • Pesto – jarmużowe pesto to doskonała alternatywa dla tego z bazylii. Świetnie komponuje się ze spaghetti, dzięki czemu możemy cieszyć się pysznym obiadem.
  • Koktajle – jarmuż dodawany do smoothie i koktajli owocowo-warzywnych wzbogaca ich skład o witaminy A i C. Oprócz tego, podobnie jak szpinak, zabarwia je na zielony kolor. Dzięki temu nie tylko otrzymujemy moc witamin, ale i pełnię walorów estetycznych!
  • Zapiekanki i tarty – jarmuż można zapiekać. Warto przedtem go posiekać, aby jego obróbka nie trwała zbyt długo. Dobrze jest go dodać do zapiekanek i tart z łososiem, pomidorami czy ziemniaczanych.
  • Chipsy – z jarmużu można przyrządzić również pyszne i dietetyczne chipsy. Wystarczy liście pokroić na mniejsze kawałki i zapiec w piekarniku. Po kilku minutach zdrowa przekąska gotowa!

Jak wygląda jarmuż?

Jarmuż to warzywo kapustne, które nie posiada głąba. Co za tym idzie – jego liście rozkładają się swobodnie na boki. Są one ciemnozielone, mięsiste, karbowane, z grubymi nerwami. W zależności od odmiany mogą być płaskie lub zwinięte. Każda odmiana smakuje nieco inaczej, lecz wszystkie doskonale pasują do wspomnianych wcześniej dań.