Jak zrobić masę makową?

  • 1

Do zrobienia masy makowej potrzebujemy maku, mleka, miodu i bakalii. Przygotowanie jej nie jest wcale trudne.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić masę makową?
fot. Fotolia
Masa makowa to nieodłączny składnik Świąt Bożonarodzeniowych. Przygotowując ją samodzielnie w domu mamy gwarancje smaku i jakości naszego produktu.

Jak zrobić masę makową?
 
Składniki:

 
  • 300 g suchego maku
  • 300 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 100 ml płynnego miodu
  • 2 łyżki masła
  •  garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany 12% 
Przygotowanie:
  • Mak przekładamy na sitko o najdrobniejszych oczkach,  płuczemy bieżącą, zimną wodą,
  • Przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem oraz wodą, cały musi być pokryty płynem,
  • Na małym gazie gotujemy ok. 30 minut,
  • Po tym czasie ściągamy rondel z ognia i odcedzamy dokładnie,
  • Odciskamy go kilkukrotnie łyżką na sitku, aby pozbyć się wilgoci,
  • Następnie mak mielimy w maszynce do mięsa, najlepiej 2-3 razy.
  • Do rondla dodajemy miód i masło, trzymamy chwilę na małym ogniu, aż składniki połączą się, pozostawiam do ostygnięcia,
  • Orzechy drobno siekamy, rodzynki zalewam wrzątkiem i moczymy koło godziny, odcedzamy,
  • Do dużej miski przekładamy zmielony mak, wszystkie bakalie oraz miód z roztopionym masłem.
  • Całość dokładnie mieszamy, dodaję do smaku likier,
  • Jeśli masa jest zbyt słodka dodajemy 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany.
 
Jakie składniki możemy dodać jeszcze do masy makowej?

Przedstawiony przepis na masę makową jest bazowy, możemy go uzupełnić innymi dodatkami.
  • Orzechy- laskowe, nerkowca, brazylijskie,
  • Suszone owoce- żurawina, suszone śliwki, daktyle,
  • Cytrusy- sok z cytryny, sok z pomarańczy, otarta skórka z cytryny lub pomarańczy itp.
  • Wiórki kokosowe, czy płatki migdałowe.