Najprostszy przepis na twarogowe knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to pyszna propozycja na słodki obiad. Najczęściej występują one z dodatkiem ziemniaków, tutaj znajdziesz prosty przepis na knedle śliwkowe wyłącznie z twarogiem. Gotowe podaj z masłem, cukrem, bułką tartą albo samą śmietaną.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Najprostszy przepis na twarogowe knedle ze śliwkami
fot. Adobe Stock
Na polskich stołach w okresie późnego lata i jesieni zaczynają królować śliwki. Można użyć ich do zrobienia wypieków, jak np. to szybkie ciasto ze śliwkami, ale też wykorzystać do mięs czy słodkich dań obiadowych.

Knedle ze śliwkami to częsty wybór na popołudniowy posiłek. Zazwyczaj robi się je z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest to jednak znacznie bardziej pracochłonny przepis. W szybszej wersji zrezygnuj z ziemniaków i zastąp je większą porcją białego sera. Twarogowe knedle ze śliwkami są równie pyszne, co ich popularniejsza wersja, a robi się je zdecydowanie szybciej.

Jak zrobić knedle ze śliwkami?
fot. Adobe Stock

Przepis na twarogowe knedle ze śliwkami

Składniki:
  • 500 g twarogu,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • ok. 2 kg śliwek węgierek,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • szczypta soli.
Wykonanie:
  1. Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  3. Do twarogu dodaj mąkę, jajka, przestudzone masło oraz sól. Wszystkie składniki połącz na jednolitą masę. Pozostaw na 10 minut.
  4. Śliwki dokładnie umyj i wyjmij z nich pestki. Wydrylowane posyp cukrem i wymieszaj.
  5. Z ciasta twarogowego na knedle ze śliwkami zrób wałek i podziel go na równe części.
  6. Każdą część ciasta rozwałkuj na średniej grubości placek, ułóż na nim śliwkę i dokładnie zlep, tworząc kulkę. Ciasto może być lepkie, do formowania knedli ze śliwkami natrzyj dłonie niewielką ilością oleju.
  7. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Do wrzątku włóż ostrożnie knedle i poczekaj aż wypłyną, od tego momentu należy gotować je jeszcze ok. 3 minuty.  

Z czym podawać knedle ze śliwkami?

Knedle ze śliwkami doskonale smakują na słodko. Można obtoczyć je w panierce z cukru i mielonych orzechów, a na wierzch polać roztopione masło. Śliwkowy przysmak można podać także w oszczędniejszej formie z kleksem lekko kwaśnej śmietany lub jogurtu i listkami mięty.

Możesz polać twarogowe kulki ciepłym masłem i posypać odrobiną cukru kokosowego ze szczyptą cynamonu i płatkami migdałowymi – takie połączenie uwoli smakowite aromaty, obok których nikt nie przejdzie obojętnie.

Twarogowe knedle ze śliwkami Knedle ze śliwkami i sosem owocowym
fot. Adobe Stock

Knedle ze śliwkami, tak jak kopytka czy gotowane na parze pampuchy doskonale komponują się z lubianą chyba przez każdego bułką tartą przesmażoną z masłem. Jest to dosyć kaloryczne połączenie, ale od czasu do czasu warto po nie sięgnąć.

Dla dbających o linię polecamy masło zastąpić sosem owocowym. Może to być domowy sos malinowy, pomarańczowy, albo tematycznie sos ze śliwek.