Wakacje w pełnej krasie, a wraz z nimi słońce i wysokie temperatury, na które czekamy cały rok. Podczas wyjazdów należy pamiętać, aby dobrze zabezpieczyć się przed promieniami słonecznymi, wybierając odpowiednie kremy, kapelusz czy okulary przeciwsłoneczne.
Podczas upałów należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Dla wszystkich tych, którzy pragną orzeźwienia i rześkości o wyjątkowym smaku, marka Łowicz przygotowała wyjątkowo apetyczną propozycję.
Niespotykane dotychczas połączenie grejpfruta z pomelo w nowym syropie Łowicz to nie tylko propozycja na klasyczną "wodę z sokiem". Wypróbuj go w różnego rodzaju drinkach (nie tylko bezalkoholowych!), dodaj do sorbetów, lodów lub smoothie. Mocne orzeźwienie gwarantowane!
fot. materiały prasowe
KOKTAJL GREJPFRUTOWO-BANANOWY
Składniki na 5 porcji
• 3 czerwone grejpfruty
• 3 banany
• 1 szklanka truskawek
• 5 łyżek syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 1 łyżka soku z cytryny
• skórka otarta z 1 limonki
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
Grejpfruty obierz ze skórki (pozbądź się również jej białej części, tzw. albedo), włóż do wysokiego naczynia i zmiksuj. Dodaj pokrojone truskawki oraz obrane banany; wlej syrop, dodaj sok z cytryny, jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Koktajl podawaj schłodzony - pięknie będzie się prezentował udekorowany listkami mięty.
ORZEŹWIAJĄCA PANNA COTTA Z OWOCOWYM KAWIOREM O SMAKU RABARBARU I MIRABELKI
Składniki na 2 porcje
Panna cotta:
W tym czasie wstaw olej do lodówki (musi być mocno schłodzony). Szklankę z olejem możesz równie dobrze włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Syrop wymieszaj z agarem i mocno podgrzej. Gorący płyn wciągnij do zakraplacza i po kropelce wypuszczaj do zimnego oleju.
Gdy kulki zastygną, odcedź je na sitku i przepłucz zimną wodą (w ten sposób pozbędziesz się resztek oleju). Gotowy kawior wyłóż na stężałą panna cottę; przed podaniem udekoruj deser gałązką mięty lub melisy.
fot. materiały prasowe
Porada: wystarczy, że zamienisz sok ananasowy na schłodzone Prosecco, a otrzymasz idealny, lekki i orzeźwiający napój na wieczorne spotkanie ze znajomymi.
Podczas upałów należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Dla wszystkich tych, którzy pragną orzeźwienia i rześkości o wyjątkowym smaku, marka Łowicz przygotowała wyjątkowo apetyczną propozycję.
Niespotykane dotychczas połączenie grejpfruta z pomelo w nowym syropie Łowicz to nie tylko propozycja na klasyczną "wodę z sokiem". Wypróbuj go w różnego rodzaju drinkach (nie tylko bezalkoholowych!), dodaj do sorbetów, lodów lub smoothie. Mocne orzeźwienie gwarantowane!
fot. materiały prasowe
KOKTAJL GREJPFRUTOWO-BANANOWY
Składniki na 5 porcji
• 3 czerwone grejpfruty
• 3 banany
• 1 szklanka truskawek
• 5 łyżek syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 1 łyżka soku z cytryny
• skórka otarta z 1 limonki
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
Grejpfruty obierz ze skórki (pozbądź się również jej białej części, tzw. albedo), włóż do wysokiego naczynia i zmiksuj. Dodaj pokrojone truskawki oraz obrane banany; wlej syrop, dodaj sok z cytryny, jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem. Koktajl podawaj schłodzony - pięknie będzie się prezentował udekorowany listkami mięty.
fot. materiały prasowe
ORZEŹWIAJĄCA PANNA COTTA Z OWOCOWYM KAWIOREM O SMAKU RABARBARU I MIRABELKI
Składniki na 2 porcje
Panna cotta:
- 300 ml śmietany 30%
- 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki ciepłej wody
- 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
- 3-4 g agaru
- 1/2 szklanki oleju
W tym czasie wstaw olej do lodówki (musi być mocno schłodzony). Szklankę z olejem możesz równie dobrze włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Syrop wymieszaj z agarem i mocno podgrzej. Gorący płyn wciągnij do zakraplacza i po kropelce wypuszczaj do zimnego oleju.
Gdy kulki zastygną, odcedź je na sitku i przepłucz zimną wodą (w ten sposób pozbędziesz się resztek oleju). Gotowy kawior wyłóż na stężałą panna cottę; przed podaniem udekoruj deser gałązką mięty lub melisy.
fot. materiały prasowe
CYTRYNOWO-LIMONKOWE SZALEŃSTWO
Składniki 2 porcje
Składniki 2 porcje
- 1 szklanka soku ananasowego
- 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
- skórka otarta z 1 limonki
- 1/2 szklanki kruszonego lodu
- 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
- kilka cienkich plastrów cytryny i limonki
- mięta
Porada: wystarczy, że zamienisz sok ananasowy na schłodzone Prosecco, a otrzymasz idealny, lekki i orzeźwiający napój na wieczorne spotkanie ze znajomymi.