Bataty inaczej nazywane słodkimi ziemniakami coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Wykorzystywać je można do przygotowania różnych potraw, mniej lub bardziej wyszukanych. Można przygotować zupę, puree, placki czy frytki z batatów, za każdym razem będą smaczne i wyjątkowe dzięki swojej pomarańczowej barwie. Można je podać w potrawie słodkiej jak i wytrawnej.
Pieczone bataty

Pieczone bataty

Podając pieczone bataty możemy być pewni, że zrobimy wyjątkowe wrażenie na naszych gościach, a nawet domownikach. Ich piękny pomarańczowy kolor i subtelny słodki smak podkreślą każdą potrawę. Możemy podać bataty z piekarnika- na przykład w formie zapiekanki lub z grilla z dodatkiem rozmarynu, oregano lub tymianku.

Puree z batatów

Puree z batatów

Puree z batatów to świetny dodatek do mięs różnego rodzaju. Do tego wystarczy podać ulubioną surówkę i mamy gotowy ciekawy i smaczny obiad. Do przygotowania puree możemy użyć batatów gotowanych na wodzie, na parze lub upieczonych. Te słodkie gotowane ziemniaki podane w kremowej postaci urozmaicą nasze codzienne menu.

Znaleźliśmy 51 przepisów w kategorii Bataty

Frytki z batatów

Frytki z batatów

karita karita
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: