Brokuł, nazywany także
zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową, to warzywo, które powinno często gościć na naszych stołach. Jest bogaty w
witaminę C, fosfor i żelazo. Można jeść go zarówno
na surowo, jak i ugotowanego. Jest łatwo dostępny przez cały rok – czy to w postaci świeżej, jak i mrożonej.
W sezonie na
brokuły, najlepiej wybierać te, które mają
intensywnie zielony kolor i pozbawione są przebarwień. Wówczas zyskujemy gwarancję smaku i świeżości.
Brokuły znajdują
wiele zastosowań w świecie kulinarnym. Zielone różyczki idealnie
pasują do sałatek i makaronów. Z brokułów powstaje bardzo zdrowa
zupa brokułowa lub delikatny, aksamitny krem. Do
sałatki z brokułem śmiało można dodać
mięso, jajka lub inne warzywa. Doskonałym dodatkiem do brokuła jest czosnek. Jeśli zaś chcemy cieszyć się smakiem samego brokuła
można go zapiec pod beszamelem lub podać z sosem śmietanowym.
Brokuł to sprzymierzeniec osób dbających o linię. To jedno z najbardziej
dietetycznych warzyw. W 100 g ugotowanego brokuła można znaleźć
jedynie 27 kcal! Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety. Tym bardziej, że pozwala wyczarować wiele znakomitych potraw, które podbiją nie jedno podniebienie.
Zachęcamy do zapoznania się z
przepisami na smaczne dania, lekkie sałatki, aromatyczne zupy i
zapiekanki z brokułami!