Jabłecznik i szarlotka to klasyk w deserowym asortymencie wielu domów. Nieodłącznym towarzyszem jabłkowych wypieków jest cynamon. Doskonale sprawdzają się tu również imbir (kandyzowany, suszony lub świeży), goździki oraz korzenne przyprawy do piernika. Na słodką przekąskę przepyszne są również placki z jabłkami. Puszyste racuchy posypane cukrem pudrem i ozdobione kleksem śmietany zadowolą niejednego smakosza. Do jabłkowych wypieków najlepsze są kwaśne i winne odmiany tych owoców, takie jak, np. szara reneta, antonówka czy papierówki.
Ciasto piaskowe z owocami

Ciasto piaskowe z owocami

Przed dodaniem owoców do piaskowego ciasta najlepiej obtoczyć je w mące ziemniaczanej. Dzięki temu nie opadną na dno i będą rozmieszczone w cieście równomiernie. Ciasto ucierane z owocami najlepiej przyrządzić ze śliwkami, jeżynami, malinami, wiśniami bądź gruszkami. Dodatek galaretki lub budyniu będzie ciekawym urozmaiceniem smakowym. Ciasto owocowe najlepiej piec w sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce.

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą stanowi smaczny deser. Wypiek można przygotować na rodzinny obiad albo wykwintne przyjęcie. Świeże śliwki należy umyć, przepołowić i pozbyć się pestek. Następnie owoce układa się na surowym cieście drożdżowym, kruchym albo biszkoptowym. Na wierzch wylewa się pianę bezową. Robi się ją z ubitych białek jaj i cukru. Całość piecze się przez blisko godzinę. Ciasto ze śliwkami i bezą można udekorować bitą śmietaną albo oblać polewą czekoladową.

Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą jest smaczne, słodkie, delikatne i łatwe w przygotowaniu. Do przyrządzenia wypieku najlepiej jest użyć świeżych owoców, choć sprawdzą się również mrożone. Do truskawek dodaje się cukier, budyń, śmietanę kremówkę lub jogurt naturalny. Następnie całość należy zblendować. Gotowy krem wykłada się na biszkopt, biszkopty, herbatniki albo ciasto kruche, drożdżowe bądź francuskie. Na wierzchu wypieku wylewa się piankę bezową.

Ciasto francuskie z owocami

Ciasto francuskie z owocami

Ciasto francuskie z owocami przybiera najczęściej formę małych ciastek, rogalików i sakiewek. Do środka wkłada się sezonowe owoce, mogą być również mrożone. Najbardziej popularne jest ciasto francuskie z jabłkami, truskawkami, gruszkami i śliwkami. Przygotowuje się także ciastka francuskie z dżemem owocowym, wypieki z ciasta francuskiego przełożone budyniem oraz tartaletki z ciasta francuskiego z galaretką i owocami.

Ciasto czekoladowe z owocami

Ciasto czekoladowe z owocami

Ciasto czekoladowe zachwyca intensywnym smakiem gorzkiej czekolady i kakao. W środku ma pyszny mus i jest lekko wilgotne. Świeże owoce, takie jak maliny, truskawki, jagody przełamują wytrawny smak ciasta i sprawiają, że deser staje się lżejszy. Ciasto czekoladowe z owocami podaje się z bitą śmietaną lub serkiem mascarpone. Znane są także przepisy na ciasto czekoladowe z owocami i galaretką.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Polecane przepisy do kategorii Ciasto z jabłkami

Znaleźliśmy 843 przepisów w kategorii Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: