Smaczne, dorodne i jędrne cukinie, choć pochodzą z Włoch, na dobre zagościły w polskiej kuchni. W połowie lata rozpoczyna się prawdziwy boom na to pyszne warzywo z rodziny dyniowatych. Cukinia, zwana też kabaczkiem, jest warzywem idealnym. Z łatwością godzi zwolenników słodkich i ostrych smaków. Przyrządzenie jej w tych obu wersjach smakowych nie stanowi problemu.
Potrawy z cukinii są bardzo smaczne, a przy tym niskokaloryczne. Cukinia faszerowana mięsem mielonym lub kaszą to świetne danie główne. Zapiekana cukinia z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrową zapiekankę.
Delikatnym placuszkom z cukinii lub cukiniowym krążkom na pewno nie oprze się żaden łasuch. Cukinia może być także składnikiem lecza, chłodników i zup. Warzywo to świetnie sprawdza się w roli bazy do przekąsek, takich jak szaszłyki, babeczki i roladki.
A jak wygląda słodka odsłona cukinii? Warto to sprawdzić! W tym celu można przyrządzić rewelacyjny dżem z cukinii lub równie pyszną konfiturę. Polecamy również cukinię w słodkiej zalewie. A poszukującym oryginalnych smaków i lubiącym kulinarne eksperymenty proponujemy oryginalne ciasto z cukinią!
Zainspirujcie się poniższymi pomysły na cukinię na ostro i na słodko!