Mięso drobiowe to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania.

Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych. Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 7295 przepisów w kategorii Drób

Kalafior curry

Kalafior curry

Gosia Gosia
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rolada z perliczki

Rolada z perliczki

Hanna Hanna
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piersi kurczaka

Piersi kurczaka

wojtuś wojtuś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotleciki z piersi z kurczaka

Kotleciki z piersi z kurczaka

12

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Prosty kurczak aksamitny

Prosty kurczak aksamitny

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Shoarma

Shoarma

Babcia Halinka Babcia Halinka
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona indyczka

Pieczona indyczka

czesio czesio
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotlety de volaille z rusztu

Kotlety de volaille z rusztu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: