Fasolka szparagowa ma wielu entuzjastów! Oprócz małej kaloryczności (około 30 kcal w 100 g) posiada spore ilości witamin (w tym A, C i K) oraz minerałów (wapnia, żelaza, magnezu i potasu). Czy to żółta, czy zielona odpowiednio przygotowana smakuje rewelacyjnie. Gotowana, smażona, zapiekana – w każdej wersji po prostu pyszna!

Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza w smaku. Podsmażoną na maśle można jeść bez dodatków. Sprawdza się także jako uzupełnienie dań mięsnych i letnich zup. Natomiast, bardziej wyrazista smakowo, zielona fasolka szparagowa - to świetny komponent wszelakich sałatek.

Fasolka szparagowa nie jest wymagająca. Do doskonałości wystarczy jej towarzystwo bułki tartej, lekkich sosów lub aromatycznych ziół. Swoją kruchością i smakiem jest w stanie wzbogacić każdą potrawę.

Z powodzeniem można ją mrozić i konserwować. Z fasolki szparagowej wychodzą świetne przetwory w słoiczkach. Po marynowaną fasolkę szparagową z chęcią sięgamy zimą i nawet w najmroźniejszy dzień jest w stanie przywołać wspomnienie ciepłego lata. Nic dziwnego, że rokrocznie czekamy na nią z niecierpliwością!
Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolki szparagowej

Sałatka z fasolką szparagową to świetny pomysł na zdrowy lunch. Wystarczy ugotowaną fasolkę wymieszać z pomidorami koktajlowymi, ogórkiem i fetą, tworząc znakomitą kompozycję. Taki zestaw sprawdzi się także na imprezę, z powodzeniem zastępując kanapki czy zapiekanki. Sałatkę można przygotować także na ciepło. Wówczas wszystkie jej składniki, takie jak papryka czy pomidory, wystarczy podsmażyć na patelni razem z fasolą. W takiej wersji można ją podać na kolację!

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa niestety nie występuje u nas przez cały rok. Z tego powodu warto zrobić z niej pyszną sałatkę na zimę, którą można przechowywać w spiżarni. Przygotowanie fasolki do słoików nie jest trudne. Wystarczy ją podsmażyć razem z innymi dodatkami na patelni a następnie przełożyć do pojemników i zalać zalewą. Marynatę przygotowuje się najczęściej na bazie octu i przecieru pomidorowego, dzięki czemu całość nabiera wyjątkowego smaku. Fasolka w słoiku jest gotowa do jedzenia już na drugi dzień po przygotowaniu. Dlatego warto uważać, by nie zjeść całego zapasu od razu!

Fasolka szparagowa gotowana

Fasolka szparagowa gotowana

Gotowanie fasolki szparagowej to wcale nie jest trudne zadanie. Wystarczy najpierw fasolkę przebrać, pozbywając się zniszczonych lub zepsutych strąków. Następnie obcinamy z nich końce i całość płuczemy pod bieżącą wodą. Potem pozostaje już samo gotowanie – w wodzie lub na parze. Fasolkę szparagową gotujemy około kwadransa, przy czym młode warzywa potrzebują znacznie mniej czasu. Zamiast patrzeć na zegarek, lepiej jest po prostu sprawdzić widelcem, czy strąki są już miękkie. Tak przygotowaną fasolkę można podawać do obiadu razem z bułką tartą lub sosem.

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolki szparagowej

Smaczna i pożywna zupa dla całej rodziny? To musi być fasolowa! I to nie ze zwykłej, białej czy czerwonej fasoli, lecz ze szparagowej. Jej łagodny smak oraz moc wartości odżywczych to dwa główne powody, dla których warto przygotować z niej pyszne danie. Zupa z fasolki szparagowej może być przygotowana na bazie rosołu lub bulionu, z dodatkiem innych warzyw, takich jak ziemniaki czy marchewki. Taką zupę można zabielić przy pomocy mąki lub śmietany, tworząc gęste danie – idealne na obiad dla całej rodziny!

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Gulasz z warzywami jest zdrowym, pożywnym i lekkostrawnym daniem wegetariańskim. Potrawę można podać na obiad, a najlepiej smakuje na ciepło. Gulasz warzywny przyrządza się z ziemniaków, pieczarek, fasoli, papryki, pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, korzenia pietruszki oraz bakłażana. Warzywa należy oczyścić, pokroić i podsmażyć. Następnie całość przekłada się do rondla, zalewa bulionem i dusi przez godzinę. Gulasz warto doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka z bułką tartą to jedno z najbardziej klasycznych dań z tego warzywa. Robi się je bardzo prosto – ugotowaną fasolkę (w wodzie lub na parze) należy wymieszać z podsmażoną na maśle bułką tartą. W innej wersji można fasolę poddusić w garnku a następnie dosypać bułkę tartą, tworząc jednocześnie gęsty sos. Niezależnie od sposobu przygotowania, jest to idealny dodatek do smażonego mięsa i gotowanych ziemniaków.

Znaleźliśmy 506 przepisów w kategorii Fasolka szparagowa

Fasolka z feta

Fasolka z feta

Mikrula Mikrula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: